Haberler

DEAH'ta Spor Hekimliği Polikliniği Açıldı

Güncelleme:

Diyarbakır EAH'ta spor yapan ve yapmak isteyen hastalara egzersiz reçeteleri ile destek sunmayı amaçlayan Spor Hekimliği Polikliniği kuruldu.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılıma bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmalar ve rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, önlenmesi ve rehabilitasyonu için Spor Hekimliği Polikliniği kuruldu.

DEAH' ta açılan Spor Hekimliği Polikliniği'nde egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılımla ortaya çıkan akut veya kronik sağlık sorunlarının muayene, ölçme ve değerlendirmeleri ile tanılarının konulması, medikal ve sportif rehabilitasyon tedavilerinin planlanması için multidisipliner bir yaklaşımla hizmet veriliyor.

HASTALARA GEREKLİ EGZERSİZ REÇETELERİN HAZIRLANIYOR

DEAH Spor Hekimliği Polikliniği koruyucu sporcu sağlığı hizmetlerinin yanı sıra hareketsizliğe bağlı birçok sağlık problemleri ve sakatlıklara karşı önleyici uygulamalar da yapıyor. Travmatik ve sistemik birçok hastalık için uygun bir egzersiz ve hareket programı planlayan poliklinik, egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılıma bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmalar ve rahatsızlıklar ile birlikte spor yapmak isteyen kronik hastaları da muayene ederek onlara uygun egzersiz önerileri sunuyor. Ayrıca poliklinikte egzersizin yararlı olduğu diyabet, astım, obezite, hipertansiyon ve psikiyatrik sorunlar (depresyon, uyku bozuklukları...) yaşayan hastalara gerekli egzersiz reçeteleri hazırlanıyor. Poliklinikte; egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılıma bağlı olarak ortaya çıkan eklem, ligaman, tendon, kas ve bağ dokusu problemleri tedavi edilirken kilo vermek için egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılmayı planlayan hastalar da muayene oluyor. Böylece hastalar doktor kontrolünde egzersiz desteği ile kilo verebiliyor.

DÜZENLİ KONTROL ŞART

DEAH Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Şeyhmus Kaplan egzersize ve spora yeni başlayacak her yaştan bireylerin düzenli kontrollerini yapmaları gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Kaplan, Spor Hekimliği'nde verdikleri hizmetleri şöyle dile getirdi:

"Biz Spor Hekimliği Polikliniğimizde düzenli egzersiz veya spora katılım öncesi sağlık taramaları ile bireylerin egzersize uygunluğunu değerlendirme, kişiyi uygun egzersize ve ya spora yönlendirme ve kişiye özel egzersiz programı reçeteleme, genel sporcu sağlığı değerlendirmeleri, amatör ve ya profesyonel sporcu yıllık lisans muayeneleri, egzersiz ve fiziksel aktiviteye katılıma bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmaların tanı, medikal tedavi ve rehabilitasyonu, cerrahi tedavi gerektiren spor yaralanmalarının ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyonu, biomekanik ölçümler (postür …) ve patolojik durumlarda egzersiz reçeteleme, eklem patolojilerine spesifik egzersiz protokolleri reçeteleme, propriosepsiyon duyusu değerlendirme, gereğinde egzersiz reçeteleme, hamile, çocuk, yaşlılık dönemi sporcu sağlığı, spor yaralanmalarından korunma, sporcu beslenmesi, ergojenik yardım, doping vs. konularında yardım, eğitim ve bilgilendirme, vücut kompozisyon analizi ve diğer antropometrik ölçümler, tedavisinde egzersizin yararlı olduğu bilinen hastalıklarda egzersiz reçetelerinin hazırlanması ve egzersizin etkilerinin takibinin yapılması gibi uygulamalar yapmaktayız"

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN SPOR ÇOK ÖNEMLİ

Diyarbakır İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu sağlıklı bir yaşam için sporun çok önemli olduğunu belirtti.

Kurtoğlu: " Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı'nın gerek obeziteye gerekse diğer hastalıklara karşı yürüttüğü spor politikaları var. Daha önce de Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle yürüyerek destek verdiğimiz 'Sağlık için her gün 10.000 adım' projesi halkımız tarafından yoğun ilgi gördü. Ancak çeşitli sağlık problemleri nedeniyle hareketsiz kalan ve hastalıkları sebebiyle nasıl spor yapacağı konusunda fikir almak isteyen birçok vatandaşımız var. Bu açıdan Spor Hekimliği Polikliniğimizle spor yapan ve yapmak isteyen hastalarımıza gerekli egzersiz reçeteleri ile destek sunmayı amaçlıyoruz. İmkânlarımız çerçevesinde hastanelerimizi poliklinik açısından zenginleştirmeyi sağlayacağız" dedi.

Kaynak: Temsilci / Sağlık

Diyarbakır Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title