Haberler

Hdp Şırnak Milletvekili Encü Açıklaması

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, "Şırnak'ta aylardır hukuka, ahlaka ve insani tüm değerlere aykırı ortaya konan uygulamalara biran önce son verilmelidir.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, "Şırnak'ta aylardır hukuka, ahlaka ve insani tüm değerlere aykırı ortaya konan uygulamalara biran önce son verilmelidir." dedi.

Encü, HDP Şırnak Milletvekilleri Aycan İrmez ve Leyla Birlik ile düzenlediği basın toplantısında, operasyonlar sonucu 69 bin nüfuslu Şırnak'ta göç edenlerin büyük bir bölümünün ilçelere ya da komşu illere sığınmak zorunda kaldığını öne sürdü.

Şuan yaklaşık 5 bin kişinin de çadırlarda yaşadığını belirten Encü, "Merkeze bağlı köylere göç eden ve çadırda kalmayan aileler tarafından birçok ahır temizlenerek evlere dönüştürüldü ve 10-15 kişilik aileler bir arada ahırda yaşamak zorunda kalmaktadır." diye konuştu.

Çocuk ve gençlerin çoğunun "yıkım süreciyle beraber okullarını terk etmek zorunda kaldığını, eğitim haklarından mahrum bırakıldığını" öne süren Encü, şöyle devam etti:

"Çadırda kalan ailelerin çocukları okula gidemezken, okulun olduğu alanlara göç eden ailelerin çocukları da maddi imkansızlıktan dolayı okula ara vermiş durumdalar. 7 aydır yasağın devam ettiği Şırnak'ta çocuklar iki yıllık eğitim kaybına uğradılar. 14 Mart 2016 tarihinden beri tek bir mahallesi bile halka açılmayan Şırnak'ta 3 Haziran 2016 tarihinde operasyonların bittiği resmi olarak açıklanmış olmasına karşın yasağın hala devam etmesinin nedeni, yıkılacak olan alanlarla ilgili herhangi bir hukuki girişimde bulunulmasını engellemek ve olası bir seçim durumunu kendi lehlerine çevirme girişimidir."

Encü, Şırnak'ta aylardır hukuka, ahlaka ve insani tüm değerlere aykırı olduğunu iddia ettiği uygulamaların biran önce sona ermesini istedi.

Encü, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca kendi iktidar hırsları uğruna insanları katleden ve kentlere karşı acımasız yıkım gerçekleştirenler lanet ile anılırken, kentleri inşa eden ve insanları yaşatanlar ise onur ile anılmaktadır. Bu nedenle Şırnak kentine karşı yıkım ve talanı uygulayanlar da tarihin sayfalarında birer kara leke olarak duracaklardır. Şırnak kentinin inşasında onur sahibi olmak isteyen bütün kamuoyunu duyarlı olmaya ve destek vermeye çağırıyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Leyla Birlik Aycan İrmez Ferhat Encü Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title