Haberler

"Sof'u Okumak Sof'u Dokumak" sergisi Bakan Göktaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi

Güncelleme:

"Sof'u Okumak Sof'u Dokumak" sergisi Bakan Göktaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi Ankara Sofu Kumaşı Koleksiyon Sergi ve Defilesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde gerçekleştirildi.

"Sof'u Okumak Sof'u Dokumak" sergisi Bakan Göktaş'ın katılımıyla gerçekleştirildi

ANKARA - Ankara Sofu Kumaşı Koleksiyon Sergi ve Defilesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde "Sof'u Okumak Sof'u Dokumak" sergisi gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sergiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Vietnam Başbakanın Eşi Le Thi Bich Tuan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ve çok sayıda sanatsever katıldı.

"Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlamaları" çerçevesinde "Cumhuriyetin 100. Yılında Sofu Okumak Sofu Dokumak" etkinliği gerçekleştirildi. Dokuma kültürünü yansıtan, konsepte uygun mekan ve dekor tasarımının kullanıldığı sunumda Neolitik dönem düz kesim kürklü parçalar ve büyük şallardan güncel formlara geçiş, ayrıca Osmanlı devleti dönemi ihtişamını yansıtan kaftan, salta tasarımlar ile yaka iğnesi, bakır kolye, kemer tokası gibi aksesuarlara yer verildi.

Koleksiyonda hayvansal dokumanın bir çeşidi olan ipek kumaşlar ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından dokunan kumaşlar da yardımcı kumaş olarak tercih edildi. Etkinlikte sof kumaştan üretilen 21 parça koleksiyonunun sergilendiği defile sunumu gerçekleştirildi. Sof kumaşın eğirme, ditme, ve tezgahta dokuma üretim süreçleri uygulamalı olarak sunuldu ve dokuma ile ilgili çeşitli üretim objeleri sergilendi. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan Ankara sofu ile ilgili kısa film gösterimi de izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı.

Sof kumaş kullanılarak üretilen takı, yastık, çanta, dekoratif obje, ev tekstili, ev dekorasyonu gibi ürünler ve Ankara keçilerinin resmedildiği dekoratif cam objelerin sergilendiği bir stant büyük ilgi gördü. Ankara'ya özgü geleneksel Ankara helvası, Beypazarı yaprak sarma, havuçlu cezerye, kıymalı Ankara tandır böreği, havuç ve salatalık ile geleneksel şerbet sunuldu.

Ankara keçilerinin ve sof kumaşın üretiminin de resmedildiği Eski Ankara konulu tablo dijital ortamda sergilendi. Sergi 10 Aralık 2023 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Ayrıca, Emine Erdoğan'ın Vietnam Başbakanının Eşi Le Thi Bich Tuan, saat 17.00'da Emine Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edeceği öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara Diplomasi Kültür Sanat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title