Haberler

Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin iptaline karar verdi

Güncelleme:

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin CHP'nin yaptığı başvuruyu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Yüksek Mahkeme, bazı maddeleri iptal etti. İptali istenen maddeler arasında, mesleğin aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemeler yer alıyordu.

Anayasa Mahkemesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin CHP'nin yaptığı başvuruyu görüştü. AYM, bazı maddelerin iptaline karar verdi.

YÜKSEK MAHKEME KARARINI VERDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugünkü Genel Kurul gündemine, CHP'nin 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu aldı. Başvuruyu inceleyen Genel Kurul, bazı hükümlerin iptaline, bazılarının iptal isteminin ise reddine hükmetti.

HANGİ MADDELER İPTAL EDİLDİ

İptal edilenler arasında, aday öğretmenlerin Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu mesleğe atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların atanamayacağına ilişkin hükümler yer aldı. Öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi ile öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesine ilişkin hükümler de iptal edildi.

KARARLARIN GEREKÇESİ DAHA SONRA YAZILACAK

Yüksek Mahkeme ayrıca, Kanun'un 6. maddesinin 1 numaralı fıkrasının b bendinde yer alan uzman öğretmenlere yönelik "mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan" ifadesi ile aynı Kanun'un 6. maddesinin 2 numaralı fıkrasında yer alan başöğretmenlere yönelik "ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar" ibaresinin iptaline karar verdi. Anayasa Mahkemesinin aldığı kararların gerekçesi daha sonra yazılacak.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Politika

Öğretmenlik Meslek Kanunu Anayasa Mahkemesi Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

500

Yorumlar (13)

t t:

Okullar tatil olunca 2 ay öğretmenler başka kamo kuruluşunda çalışmalı 1 ay tatil yapmalı haksızlık her fırsata tatil olmaları 3 ay yatıp maaş almaları

78
402
yanıtYanıtla
Hikmet Aslan:

Ne kadar cahilsin iyi bir eğitim kalitesi için öğretmenin iyi bir yaşam kalitesine sahip olması gerekir ne zaman bu toplum gelişir biliyormusun senin gibiler gözünü başkalarından çekip işine bakarsa toplum ilerler

yanıt191
yanıt35
Erhan Papila:

Öğretmenin tatil olarak görülen o iki aylık süre, bütün eğitim öğretim yılı içerisindeki yıpranmayı giderdiği bir rehabilitasyon sürecidir. Öğretmenlik özgül ağırlığı olan bir meslektir. Doktor ve emniyet gibi. tt biz öğretmenleri birazcık anlamaya çalış.

yanıt181
yanıt35
t t:

Hitmet bey cahil sizsiniz doktorlarin askerin polisinde ozaman dinlenmesi lazım öğretmenler bütün yil terörist kovaliyip kalp beyin ameliyatı na girmiyor

yanıt2
yanıt4
Mm Tk:

Malesef öğretmenlik idealleri olan çok az kişi hariç atandıktan sonra yan gelip yatma yeri olmuş.Bir kısmıda borsacı galerici gibi olmuş.

yanıt2
yanıt3
Vakti Zaman:

9 ay okulda olan cocugu ile 3 ay aynı evde oturmayan anne baba mi söylüyor bunu. Senede iki defa yapılan toplantıya gelmeyen ebeveyn yapılan tatile göz dikiyor. Para ve hırs cahilin elinde olunca karşısında hiç bir degerin yeri kalmıyor. Ekim de ilk toplantıya bekleniyorsunuz tt

yanıt9
yanıt2
Hakan B.:

Senin tarlada çalışsınlar. Senin ev işlerini yapsınlar, uygun mu? Yatmasın köleler.

yanıt4
yanıt3
Kerem kılıç:

Çok istemesine rağmen öğretmen olamamış belli hatta hiç bir şey olamamış

yanıt8
yanıt4
Kerem kılıç:

Belli ki çok istememe rağmen öğretmen olamamışsın hatta hiç bir şey olamamışsın

yanıt14
yanıt4
ybe:

Öğretmenlik kariyer mesleği değildir, ihtisas mesleğidir. Öğretmen odalarında hiyerarşik yapılar istemiyoruz.

95
44
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title