Haberler

Ak Partili Baybatur Çerkesleri Unutmadı

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, 21 Mayıs'ın Çerkeslerin uğramış oldukları soykırım ve sürgünün tarihsel bir simgesi olduğunu belirtti.

AK Partili Milletvekili Murat Baybatur, Büyük Çerkes Sürgünü ve soykırımının 154. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Rus İmparatorluğu'nun Kafkasları istilası, işgali ve ilhakı sırasında meydana gelen çarpışmalarda ve 21 Mayıs 1864'teki nihai ateşkesten sonra yürütülen sistematik baskı ve katliamlar neticesinde 1,5 milyon Çerkes'in ana vatanlarından ayrılmak durumunda bırakıldığını belirten Baybatur, Çerkes halkının yaşadığı nefyin modern çağın en acımasız sürgünlerinden biri olduğunu söyledi. Sürgün sırasında yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerle resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkes'in hayatını kaybettiğini ifade eden Baybatur, Osmanlı topraklarına hicret eden Çerkeslerin Ürdün, Suriye, Mısır, Filistin ve Lübnan gibi bölgelere göç ettiğini, günümüzde ise dünyada yaşayan Çerkeslerin yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye'de yaşadığını belirtti. Tarihe "Çerkes Sürgünü" olarak geçen ve her yıl 21 Mayıs'ta anılan büyük felaketin öz vatanlarından sürgün edilen Çerkeslerin hafızalarına kazındığını ve kalplerinde derin yaralar açtığını belirten Baybatur, "Atalarımız Şeyh Şamil gibi nice kahraman komutanların önderliğinde Kafkasya'daki soykırım ve emperyalizme karşı destansı bir mücadele vermiştir. 300 yılı aşan savaşların ardından bir sürgün, bir hicret yaşamıştır. Cennet mekan Sultan Abdulaziz Han döneminde bu kadim Anadolu toprakları, bizlere, Kafkasya'dan gelen Çerkeslere kucak açmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla Kurtuluş Savaşı başta olmak üzere bu vatan için canıyla, kanıyla mücadele eden, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına öncülük etmiş temel unsurlardan biri olan ve Türkiye'nin gelişip güçlenmesine büyük katkılar sağlayan biz Çerkesler; vatanın ne kadar kıymetli olduğunu, devletin ne kadar kıymetli olduğunu, hür ve bağımsız yaşamanın, inanç özgürlüğünün ne kadar kıymetli olduğunu bilerek güçlü bir Türkiye için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü katkıyı vermeye ve bu güzel vatanın bölünmez bütünlüğünü korumak adına canımızı feda etmeye hazırız. 21 Mayıs, Çerkeslerin uğramış olduğu soykırım ve sürgünün tarihsel bir simgesi haline gelmiştir" dedi.

Baybatur, bu büyük trajedide yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, başta Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan torunlarına başsağlığı diledi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Murat Baybatur Kafkasya Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title