Haberler

    Pilotsuz Uçaklar Çok Yakında Gerçek Olabilir: Denemeler Başarılı!

    Güncelleme:

    Her şeyin otonom hale gelmeye başladığı günümüzde pilotsuz uçaklar çok da uçuk kaçık bir fikir sayılmayabilir.

    Her şeyin otonom hale gelmeye başladığı günümüzde pilotsuz uçaklar çok da uçuk kaçık bir fikir sayılmayabilir. Bu konuya odaklanan ATTOL Project, yaptığı çalışmalarda önemli bir ilke imza attı ve Airbus A350 modelini tamamen otonom bir şekilde kaldırıp indirmeyi başardı. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar!

    Pilotsuz Uçaklar Ne Zaman Havalanacak?

    Airbus CTO'su Grazia Vittadini tarafından yönetilen ATTOL Project kapsamında Airbus A350 tamamen otonom bir şekilde havalandırıldı ve tamamen otonom bir şekilde indirildi. Tabii bu deneme süreçlerinde uçak içerisinde pilotların da yer aldığını vurgulamakta fayda var.

    Bu süreçte Deep Learning teknolojisinden faydalanan şirket, bir yolcu uçağını tamamen otomatik olarak havalandırmayı ve indirebilmeyi başaran dünya'daki ilk şirket olma unvanını da kazanmış oldu. İlk testlerin başarı ile tamamlanması pek çok araştırma kuruluşundan olumlu tepkiler aldı.

    How hard can it be to land A350 without a pilot?

    We just did it thanks to Deep Learning!??@Airbus completes world's first fully automatic, VISION-BASED autonomous taxi, takeoff and landing with A350 test aircraft under ATTOL project, CTO @graziavittadini says#AiaaAviation pic.twitter.com/Xs561EKvea

    — Oktay Arslan?? (@oktayarslan) June 18, 2020

    Project Wayfinder yazılımından faydalanılan bu uçuş, bir noktada yazılımların uçağa rehberlik edebilecek seviyelere ulaştığını da gözler önüne seriyor. Özellikle pist inişleri gibi zorlu manevralarda otonom uçuş yazılımlarının bunu başarabilmesi, gerçekten kayda değer bir başarı olarak görülebilir.

    Tabii insanların kendilerini pilotsuz bir uçağa emanet edebilmesi için gereken güven duygusunun sağlanması için uzun çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Peki siz bu çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce uçaklarda pilotlara ihtiyaç var mı yoksa yapay zeka bu durumun üstesinden gelebilir mi? Görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

    Kaynak: Tamindir / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128104 #128105 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title