Haberler

Pazar'da Organik Çay Tarımıyla İlgili Panel Yapıldı

Pazar'da, Sınırlı Sorumlu 53/8 Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifince başlatılan organik çay üretiminde verimin arttırılmasına yönelik panel düzenlendi.

Pazar'da, Sınırlı Sorumlu 53/8 Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifince başlatılan organik çay üretiminde verimin arttırılmasına yönelik panel düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonundaki panele konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik-Biyo Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, ÇAYKUR Organik Tarım Şube Müdürü Semih Mercan ile eski Hemşin Organik Çay Fabrikası Müdürü Erdoğan Pınar katıldı.

Paneli, Kaymakam Selçuk Aslan, Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, Sınırlı Sorumlu 53/8 Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Adnan Akkaya ile üreticiler izledi.

Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Aslan, tarım sektörünün toplumlar açısından hayati öneme sahip olduğunu, bu nedenle tarımda verim artışı sağlayabilmek için insanoğlunun kimyasallara bağlı yöntemlerle rekolte artışı sağladığını ancak bunun insan ve çevre açısından farklı sorunları gündeme getirdiğini söyledi.

Günümüzde tarımda tekrar organiğe geçmek için uygulamalar olduğunu ifade eden Aslan, "Bölgemiz açısından tarımın kahir ekseriyeti çay demektir. Çayda organik uygulamaları başladı. Çay üreticisi pek çok ülkede yılda 6-7 kez hasat yapmakta, bu yönüyle maliyetleri bölgemize göre avantajlı ancak organik çay üretiminde ülkemiz mevsimsel koşullar nedeniyle avantajlı ve rekabet şansı bulunmaktadır. Burada üreticimizi gelir kaybına uğratmadan ve rekolteyi koruyarak organik tarım ve çay üretimine geçilebilmesi için bu tür toplantılara ihtiyacımız var" dedi.

Prof. Dr. Turan ise artan kanser vakaları ve sağlıksız üretim nedeniyle tüm dünyada organik tarıma olan ilginin hızla gelişme gösterdiğini kaydederek, "Organik tarımda gübre kullanımı en önemli etken. Üretimden tüketimine kadar hiçbir kimyasal girdinin kullanılamayacağı organik tarım için Rize, dünyada aranıp da bulunamayacak kadar kıymetli bir yer. Rize'de çay üretiminde kimyasal ilaç kullanılmaması dikkate şayan bir durum. Burada organik üretime geçiş nedeniyle artan bir talep olacak. Bu nedenle gübre kullanımında belirlenecek hedef ve yol çok önemli" diye konuştu.

Daha sonra konuşmacılar, slayt gösterisi eşliğinde katılımcılara organik çay üretimi ve çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili sunum yaptı. - Rize

Kaynak: AA / Yerel

Yeditepe Üniversitesi Selçuk Aslan Metin Turan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title