Haberler

Ordu?da Orman Köylerindeki Göç Karacalara Yaradı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç edilmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, insanların son yıllarda Ordu'da orman köylerinden kent merkezine ve büyükşehirlere göç edilmesinin karaca popülasyonunu artırdığını söyledi. Yılmaz, ayrıca avcıların ve vatandaşların da bilinçlenmesiyle artık karacalara ateş edilmediğini dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü İshak Yılmaz, teknik personel tarafından arazide yapılan envanter çalışmalarına göre kentte karaca popülasyonunun son yıllarda ciddi olarak arttığına dikkat çekti. Karacaların artmasında en büyük etkenin orman köylerinden büyükşehirlere ve kent merkezlerine göçten kaynaklandığını ifade eden Yılmaz, vatandaşların ve avcıların da artık nesli tehlikede olan bu hayvanları koruduğunu, yaralı ve annesini kaybetmiş yavru karacaların da Milli Parklara teslim edildiğini söyledi.

Orman köylerinde insan nüfusunun azalmasının karacalara yaradığını vurgulayan İshak Yılmaz, "İlimizde karaca popülasyonu artmış bulunmakta. Bunu hem avcılarla, hem vatandaşlarımızla, hem de kendi teknik personelimizin arazide yapmış olduğu envanter çalışmalarından anlıyoruz. Ordu'da orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın büyükşehirlere, kent merkezlerine göç etmesi en büyük etken. Tabii ki ormanların ve alanın insanlar tarafından terk edilmesi yaban hayatın ve bilhassa karacaların çoğalmasını artırdı. Bir diğer etkende avcılarımızın, vatandaşlarımızın bilinçlenmesi. Artık eskisi gibi kimse karacaya ateş etmiyor daha duyarlı. Bu hayvanların neslinin tehlikede olduğunu, çabucak doğada yok olabileceğinin bilincinde olduğundan bunlara kolay kolay kimse ateş etmiyor. Buda bu hayvanların popülasyonunu ilimizde son yıllarda artırdı. Bunun yanı sıra yaptığımız gözlemlerde Ulubey İlçesi'nde devlet avlağında yeterince ve fazla sayıda karaca olduğun tespit ettik. Burada 5 adet karaca avlama kotamız var. Profesyonel avcılarımız av turizm acentasına başvurarak Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden izin alıp burada av turizmi faaliyeti yapabilir. 5 tane karaca kotamızı da bu şekilde kullanmış olalım" dedi.

Geçen yıl içinde yaralı ve annesini kaybetmiş 76 karacanın bulunarak Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, bu karacaların 72'sinin anlaşmalı veteriner hekim Eren Yeşilkaş tarafından tedavi edilerek keçi sütüyle beslenip tekrar doğaya bırakaldığını belirten İshak Yılmaz, "Geçen sene ilimizde 76 adet karaca vatandaşlarımız tarafından ve kendi personelimiz tarafından toplanıp araziden veteriner hekime teslim edildi. 72 tanesi doğaya salındı. Elimizde 4 karaca var. Ulubey'de anlaşmalı veteriner hekimimiz var. Onun kliniğinde tedavisi yapılıyor. Keçi sütüyle besleniyor bu küçük hayvanlar. Ondan sonra kuru gıda, saman ot veriliyor. İyileşince doğaya bırakılıyor. 4 karacanın tedavisi tamamlanınca onlarda doğaya bırakılacak" diyerek şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın duyarlılığı, yardımı çok farklı boyuta çıkıyor. Yolda buldukları bir karaca yavrusunu hemen bize intikal ettiriyor. Oysa ki o hayvanın üç gün boyunca annesi tarafından aranacağını bilse belki de o hayvana dokunmayacak. Onu rahatsız etmeyecek. Bize gelen yavruyu biz tedavi ettirip doğaya salıyoruz. Bunun başarısı yüzde yüz değil, en iyisi annesinin yanında büyümesi. Vatandaşlarımız lütfen hayvanlar yaralı değilse köpekler tarafından zarar verilmediyse dokunmamalarını, onları uzaktan seyretmelerini, anneleriyle buluşmalarını sağlamalarını istiyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İshak Yılmaz Ulubey Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title