Haberler

Öğrenciler, Agat Taşını ve İşlendiği Atölyeyi İnceledi

Keçiören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Çubuk Agat taşını ve taşın işlendiği atölyeleri inceledi.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası ile Çubuk Belediyesinin birlikte organize etti programda Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehen ve Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, öğrencilere Çubuk Agat taşı ve işlemeciliği konusunda bilgi verdi.

Yaklaşık 55 kişilik öğrenci grubuyla Başkan Acehan'ı makamında ziyaret eden Çavuşçulu, daha sonra doğal taş işlemeciliği, takı yapımı ve gümüş takı işlemeciliği kurslarının verildiği atölyeyi inceledi.

Öğrenciler, ilk olarak Başkan Acehan'dan taşın ekonomiye kazandırılması için yapılan çalışmalar hakkında daha sonra da atölye çalışanlarından Ömer Tosun ve sorumlularından Yusuf Kürşat Mercan'dan Agat taşı işlemeciliği hakkında uygulamalı eğitim aldı.

Acehan, geleceğin takı tasarımcılarına ve kuyumcularına dünyada sadece Çubuk'ta çıkan Çubuk Agat taşını tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

ABD, Brezilya, Almanya, İtalya gibi ülkelere büyük koleksiyoncular tarafından yıllardır kaçak yollarla götürülen Çubuk Agat taşının Ankara'da daha yeni yeni tanınmaya başladığını anlatan Acehan, yaklaşık 30 milyar dolarlık bir rezervin halen işlenmeyi beklediğini aktardı.

Kuyumcular odasına teşekkür eden Acehan, "Bu Çubuk Agat taşı süs eşyası olarak, yalıtım malzemesi olarak ama en önemlisi dekorasyon ve vitray ürünü olarak çok değerli bir ürün." dedi.

Acehan, öğrencilere yaz dönemlerinde açacakları kurslara katılmalarını ve kendi kurdukları atölyelerde bu Agat taşını işlemeleri tavsiyelerinde bulundu.

Çavuşculu'da, "İnşallah öğrencilerimiz buradan çıkan taşları kolyede, yüzük de işleyip satacaklar. Bu taşın ekonomiye kazandırılması Ankara'ya, Çubuk'a büyük bir katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Öğrencilerden Ali Eren Koyun da atölye ve Agat taşını gördüğü için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Ömer Tosun Keçiören Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title