Haberler

Mmo İstanbul Şube Başkanı Çelik: "Yetkililer Bu Tür İşyerlerine Göz Yumuyor"

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, İstanbul Davutpaşa'da Meydana Gelen Patlamanın Gerçekleştiği Maytap Atölyesinin Herhangi Bir Çalışma İzni, Ruhsatı veya Başvurusunun Bulunmadığını Söyledi. Çelik, Atölyenin, Kayıtlara Göre, İrtibat Bürosu Olarak Görünen Kaçak Bir İmalat ve Montaj Yeri Olduğunu İfade Etti.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik, İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen patlamanın meydana geldiği maytap atölyesinin herhangi bir çalışma izni, ruhsatı veya başvurusunun bulunmadığını söyledi. Çelik, atölyenin, kayıtlara göre, irtibat bürosu olarak görünen kaçak bir imalat ve montaj yeri olduğunu ifade etti. Çelik, yaptıkları araştırma sonucunda söz konusu işyerinin, havai fişeklerin patlayıcı, fünye ve diğer elektronik aksamının birleştirilerek kullanılmaya hazır duruma getirildiği, buradan müşterilere sevkiyat yapıldığı, montaj ve depolama tesisi olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Belediyelerin, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin bu tür işyerlerine göz yumduğunu ve işyerlerinin kapatılması için harekete geçmediklerini savunan Çelik, "İyi belediyecilik yaptığını iddia edenlere soruyorum; İstanbul'da bilmedikleri daha ne kadar iş yeri var?" dedi.

    Davutpaşa'da meydana gelen 20 kişinin öldüğü 117 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili basın açıklaması yapan Çelik, patlamanın meydana geldiği işyerinin bulunduğu sitede bitişik nizam binaların sağlıksız bir şekilde yan yana bulunduğuna işaret etti. Bölgedeki iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü hükümlerine uygun olmayan şekilde üretim yapıldığını dile getiren Çelik, ayrıca bu işyerlerinin ruhsat konusunda da denetimsiz olduğunu vurguladı. Çelik, "Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmelik"te bu işi özel alanlarda ve özel izinlerle yapılması konusunda maddeler bulunduğuna dikkat çekti.

-"ATÖLYENİN MONTAJ VE DEPOLAMA TESİSİ OLDUĞU TESPİT EDİLDİ"-

"Söz konusu işyeri, araştırmalarımıza göre, havai fişeklerin patlayıcı, fünye ve diğer elektronik aksamının birleştirilerek kullanılmaya hazır duruma getirildiği, buradan müşterilere sevkiyat yapıldığı, montaj ve depolama tesisi olduğu tespit edilmiştir" diyen Çelik, ayrıca, binanın diğer katlarında ise, boya ile ilgili işlem yapıldığının saptandığını belirtti. Çelik, ölümlerin, maytap atölyesindeki yangının diğer katlardaki boya kazanlarına sıçramasıyla meydana gelen patlama ve göçme sonucu gerçekleştiğinin sanıldığını kaydetti.

Çelik, patlamanın gerçekleştiği maytap atölyesinin herhangi bir çalışma izni, ruhsatı veya başvurusunun bulunmadığına dikkat çekerek, atölyenin, kayıtlara göre, irtibat bürosu olarak görünen kaçak bir imalat ve montaj yeri olduğunu ifade etti.

-"İÇİŞLERİ VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI RUHSATSIZ İŞYERLERİNE GÖZ YUMUYOR"-

Patlayıcılarla ilgili uyulması gereken bazı standartlar olduğunu söyleyen Çelik, ilgili Bakanlar Kurulu kararında da işyerlerinin uyulması gereken kuralların belirtildiğini vurguladı. Çelik, uygulamada pek çok işyerinin ruhsatsız olarak faaliyet sürdürdüğünü kaydeden Çelik, belediyelerin, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yetkililerinin buna göz yumduğunu ve işyerlerinin kapatılması için harekete geçmediklerini ifade etti.

-"2005'TE YAŞANAN OLAYDAN DERS ALINMAMIŞ"-

Çelik, itfaiyenin ulaşabileceği yolların kapalı olduğuna ve araçların park yeri haline geldiğine de dikkat çekti.

Çelik, "Bu nedenle İçişleri Bakanlığı'nın bu malzemelerin ruhsatlı bir iş yerinden, ruhsatsız başka bir işyerine nakline niçin izin verdiğini açıklaması gerekir. 9 Haziran 2005'te yine yaşanmış ve Ümraniye Dudullu'da meydana gelen maytap üretim atölyesindeki patlamada 6 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Görünen o ki, yetkililer bu olaydan hiç ders çıkarmamış" diye konuştu.

-"BELEDİYE'NİN, İSTANBUL'DA BİLMEDİĞİ DAHA NE KADAR İŞYERİ VAR?"-

Olaydan bir saat sonra MMO'dan temsilcilerin olay yerine gittiğini belirten Çelik, İGDAŞ ve diğer yetkililer içeri alınırken kendilerinin bölgeye alınmadığını söyledi. İlter Çelik, "İyi belediyecilik yaptığını iddia edenlere soruyorum; İstanbul'da bilmedikleri daha ne kadar iş yeri var? İyi belediyecilik yaptığını iddia edenlere hayat, ne kadar iyi bir belediyeci olduklarını gösterdi" dedi. (ANKA)

(DG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title