Haberler

Çalınırken Yakalanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Seri Üretimine Başlandı

Güncelleme:

Türk mühendislerince tasarlanıp üretilen"G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik" Milli Tüfek MPT-76'nın üretimine başlandı. Tüfeğin planları geçen ay çalınmıştı.

Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanıp üretilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın, MKEK Kırıkkale Silah Fabrikasında seri üretimine geçildi. "G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik bir silah" olarak tanımlanan MPT-76, dünyadaki silahların bütün üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor

O FABRİKADA BİR ÇOK SİLAH ÜRETİLDİ

AA muhabirinin Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 1935 yılında 444 bin metrekarelik arazi üzerine kurulan fabrikada, 1968 yılına kadar çeşitli silahlar üretildi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaygın kullanılan G-3 ve MG-3 tüfeklerin üretimi ise 1968 yılında başladı. Bu silahlar 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nda da kullanıldı.

Fabrikada 1985 yılında MP-5, 1989 yılında 5,56 milimetre otomatik piyade tüfeği HK-33, 2007 yılında 7,62 milimetre Bora keskin nişancı tüfeği, 2009 yılında da Milli Piyade Tüfeği Projesi başladı.

Türk mühendis ve işçisinin birlikte gerçekleştirdiği ilk proje olan "Milli Piyade Tüfeği Projesi" 5 Mayıs 2014'te sona erdi. Proje kapsamında geliştirilen MPT-76, "50'nin üzerindeki testi başarıyla geçen dünyadaki tek silah" olarak Türkiye'nin gururu haline geldi. Bu testler sırasında toplam 1 milyon 100 bin civarında mermi kullanıldı.

DAKİKADA 700 MERMİ ATABİLİYOR

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Türkiye'nin ilk milli silahı MPT-76'nın seri üretimine de MKEK Kırıkkale Silah Fabrikası'nda başlandı. 4 kilo 180 gram ağırlığındaki silahın etkili menzili 600 metre, dakikadaki atım sayısı 700 mermi ve merminin ilk hızı saniyede 800 metre.

Teleskopik dipçiğe sahip silahın, namlu boyu 406 milimetre. Çatal ayağı aynı zamanda el tutamağı vazifesi de görüyor. Üzerindeki pikatini raya, gece görüş dürbünü gibi her türlü cihaz takılabiliyor. Silah aksesuarları ile 413 parçadan oluşuyor.

BİR ÇOK SİLAHIN ÖZELLİĞİNE SAHİP

"G-3 gibi etkili, kalaşnikof gibi güvenilir, M-16 gibi pratik bir silah" olarak nitelendirilen MPT-76, dünyadaki silahların bütün üstün özelliklerini bünyesinde taşıyor. Bu nedenle silah üreticisi ülkelerden de MPT-76'ya talepler geliyor.

Fabrikada MPT-76'nın yanı sıra G-3 piyade tüfeği üretimi de sürüyor. Kenya'dan 10 bin adet G-3 siparişi alan fabrika, teslimatı bu ay içinde yapmayı planlıyor.

TÜRKİYE'İNN EN BÜYÜK KAPALI POLİGONU

Bu arada, fabrikanın en önemli yatırımlarından biri olan kapalı poligon inşaatı da tamamlandı.

Türkiye'nin en büyük kapalı poligonu tesiste, 550 ve 300 metre uzunluğunda birer kapalı atış kanalı ile 100 metre uzunluğunda 2 kapalı atış kanalı bulunuyor.

Poligonda ayrıca 9 test odası yer alıyor. Bu sayede, MIL STD-810'a göre bütün hafif silahların çevresel testleri bundan sonra fabrika bünyesinde yapılabilecek. Poligonun hizmete sunulmasını ardından fabrika dışından gelen taleplere de cevap verilebilecek.

ÇALINMAKTAN SON ANDA KURTARILDI

MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü, Milli Payede Tüfeği MPT76'nın tüm çizim ve üretim planlarını 1 milyon 200 bin liraya, bir Amerikan firmasına satmaya çalışırken suçüstü yakalanmıştı.














Kaynak: AA / Ekonomi

Kırıkkale Türkiye Kobi Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (24)

Adınızı Yazın:

Pkk ayvayi yedi

36
3
yanıtYanıtla
kökleyinhainlerew:

hemide kilciklariyla yesin hayinpkklilar

yanıt0
yanıt0
Adınızı Yazın.:

rusların elinde 20000 kmlik füze var sen hala gel piyade tüfegi de milyonlarca piyade tüfegi var ülkede onu üreteceginize üretsenize 5bin km menzilli füze ???

15
22
yanıtYanıtla
Türk Oglu Türk:

Oda gelecek insallah, okadar kolay degil böyle bi silah üretmek. Ama onu üretse sen gelip dersinki, amerikanin elinde ucak gemisi var onuda üretseniz ya. Bu ülkede senin gibi hainler cok allahin izniyle onlarida temizlices insallah.

yanıt1
yanıt1
Turk oglu turk mus peh:

Len turk oglu turk ben özel kuvvetlerde görevliyim , ve bizim ekipmanlarımız o kadar kötü ki , çoğumuzun zırhı yok şimdi birkaç birlikte var fakat yetersiz, daha o kadar çok şey yetersiz ki ! boş boş burda konuşcagına gel askerı bı gor ! VAHIM VAHIM VAHIM !!!

yanıt0
yanıt0
1:

Adama bak ya üretsenize yazmış, hangi millet adına konuştuğun, bu toprakları nasıl benimsediğin ortada, takmışsın bi akp, uzaya çıksa adamlar yukarı çıkıp indireceksin. Bu kadar hainlik olamaz. Arkadaş bu akp meselesi değil, üretseniz ya değil, üretelim. . . olacak. tabi senin çapın belli. . üretseniz ya demişsin. üretiyoruz için huzursuz olsun.

yanıt3
yanıt0
AHİRET YOLCUSU:

20. 000 KM İLE RUSYA NEREYİ VURACAK ? DÜNYADA , EN UZAK ÜLKE BİRBİRİNE KAÇ KM? BU KADAR CEHALETEDE PES DOĞRUSU

yanıt3
yanıt0
vanlı:

çalançalana hırsızlara dikat edin pkk yede satmasınlar silahları

26
3
yanıtYanıtla
salih:

bu hain şerefsizden önce acaba daha kimler neleri sattılar düşmanlara

21
2
yanıtYanıtla
Savunma:

Düşmanı dışarıda aramayın. Projeleri yavaşlatan, yanlış yönlendiren hainleri önce bir temizleyin.

yanıt14
yanıt0
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title