Haberler

Mehmet Akif Ersoy'un "Asım"I Seyirciyle Buluştu

"Vatan Şairi" ve "Milli Şair" olarak anılan Mehmet Akif Ersoy'u ve onun ideal neslinin kahramanı "Asım"ı ele alan aynı adlı tiyatro oyununun ilk gösterimi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı.

"Vatan Şairi" ve "Milli Şair" olarak anılan Mehmet Akif Ersoy'u ve onun ideal neslinin kahramanı "Asım"ı ele alan aynı adlı tiyatro oyununun ilk gösterimi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, oyun öncesi konuştu.

Şen, "Asım" adlı eserin, İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Gösteri Sanatları Atölyesi tarafından sahneye konulduğunu belirterek, "Bugün aynı zamanda Milli Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un doğum günü. İstedik ki Türk tiyatrosunun geleceğine dokunacağına inandığımız Gösteri Sanatları Atölyesi mensubu kardeşlerimiz ilk yolculuklarını Mehmet Akif'le bütünleştirsinler ve Asım'la kurtuluşumuzun örneğini, çaresini de göstermiş olsunlar." dedi.

Katılımcılara oyunu izledikten sonra "Safahat"ı okumalarını öneren Şen, "Asım'ı bir kere daha Safahat'tan okuyun. Çünkü bugün nasıl bir modelle kurtarabiliriz diye gençlik arayışında olanlar Asım'dan çok şey öğreneceklerdir. Merhum Mehmet Akif, Safahat'tan çok iyi hatırlayacaksınız, birçok şiirinin başlangıcında veya mısraların arasında bir ayet, bir hadis-i şerifle bize anahtarlar sunmuştur. Asım da onlardan birisi ve Asım'ın sahabeden Asım Bin Sabit olduğu bilgisiyle beraber bir daha okursanız, bugün Asım'a ve Mehmet Akif'in bize işaret ettiği yola ne kadar ihtiyacımız olduğunu net bir şekilde görürsünüz." ifadelerini kullandı.

"Asıl derdimiz tiyatroda bir zihniyet devrimi yapmak"

Abdurrahman Şen, Gösteri Sanatları Atölyesi'nin 3 yıl önce kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Gösteri Sanatları Atölyesi, oyun sahneleme önceliği olmayan bir tiyatro topluluğu veya bir tiyatro kursu değildir. Birçok tiyatro topluluğu kurmanız mümkündür. Nitekim İBB olarak yetişkin tiyatrosu dediğimiz, tiyatro topluluklarımıza yardımcı olmaya, onların da imkanlar nispetinde elinden tutmaya başladığımızdan sonra, bugünü 5 yıl önceye göre kıyaslarsak tiyatro topluluklarımızda 3-4 katı artış söz konusudur. Bu, estetiğin de, kalitenin de artması, arttırılması halinde geleceğin tiyatro ve sanat dünyasını da yönlendirecek bir alt yapıdır."

Atölyeyi kurmaktaki amaçlarını yerli ve milli bir tiyatro sanatı oluşturmak şeklinde açıklayan Şen, "Eğer oyun oynama derdine düşecek olsaydık, biz sadece oyun oynayan ve bugün kapanmış olan onlarca tiyatrodan biri olabilirdik ama asıl derdimiz tiyatroda bir zihniyet devrimi yapmak. Bunu da diğer sanat dallarına örnek göstermek." ifadelerini kullandı.

Oyunun yönetmeni Emre Yılmaz ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuna 4 ay içinde hazırlandıklarını söyleyerek, "Oyunda Mehmet Akif'in dilini bozmadan yansıtabilmek adına bu kadar uzun sürdü. Oyunun aktif provaları ise bu kadar uzun sürmedi ama ön metin çalışmaları 4,5 aya yayılmasına sebep oldu." diye konuştu.

Yılmaz, oyunu hazırlarken orijinal metinlere sadık kalmaya çalıştıklarının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Shakespeare'in nasıl bir şiirsel dili varsa Akif'in de bir şiirsel dili var. Zaten Gösteri Sanatları Atölyesi olarak amacımız bize ait olan değerleri, bizce anlatabilmek. Bununla alakalı olarak da en doğru tercihin Mehmet Akif olduğuna ekipçe yaptığımız bütün toplantılar sonucunda karar verdik.Bunun doğrultusunda da Akif ve Asım seçildi."

Ersoy'un Safahat Külliyatı'nın 6'ıncı kitabı olan ve döneminde yeni nesil ideal Türk gencinin nasıl olması gerektiğini anlattığı "Asım"ın yeni bir dramaturji ile sahneye konulan tek perdelik oyunda, Yusuf Aytekin, Basım Demirkıran, Emre Şen, Gökhan Daldık, Erdem Erdoğan, Elif Verit, Aslı Yiğit, Ogün Sanioğlu, Abdulkadir Yeral, Salih Şimşek, Kamil Özkaynak, Erol Ayvaz, Engin Korkmaz, Orkun Ceyhun Özkan, Suat Uluğlu ve Hakan Üste rol alıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Abdurrahman Şen Emre Şen Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title