Haberler

Meclis Başkanlığı Seçimi 30 Haziran'da Yapılacak

Güncelleme:

Meclis Başkanlığı seçimi için tarihler belli oldu. İlk 2 tur, 30 Haziran Salı günü yapılacak. Gerekirse 3. ve 4. tur seçimi 1 Temmuz'da yapılacak.

Meclis'te bugün yemin töreni var. 7 Haziran'da seçilen vekiller bugün yemin ediyor. Yemin töreninin tamamlanmasından sonra Meclis Başkanlığı'na aday olacak milletvekilleri için 5 günlük süre başlayacak. Bu süre içinde Genel Kurul, çalışmalarına ara verecek.

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk 2 turu 30 Haziran Salı günü yapılacak. Gerekirse 3. ve 4. tur seçimi 1 Temmuz'da yapılacak. Bu tarihten sonra Cumhurbaşkanı bir milletvekiline hükümet kurma görevini verecek ve koalisyon görüşmelerine başlanacak. Anayasa'da hükümetin kurulması için belirlenen 45 günlük süre ise bundan birkaç gün sonra, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla başlayacak.

İlgili Haberler

KOALİSYONUN İLK İŞARETİ

TBMM'de partiler arasındaki uzlaşmanın boyutu böylece, koalisyon görüşmeleri başmadan önce başkanlık seçiminde sınanacak. Seçimin en çok oyu alan adayın kazandığı 4. tura kadar sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan önce adayların herhangi birine diğer partiler tarafından verilecek destek olası koalisyonun ilk işareti olarak görülecek.

TAKTİKLER SAVAŞACAK

Bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadarki kritik süreçte partiler arasında taktik savaşları yaşanacak. AK Parti şu aşamada Meclis Başkanı seçimini, koalisyon görüşmelerinde pazarlık unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın aksine hükümet kurma görevini yemin töreninin hemen ardından vermek yerine, Meclis Başkanı seçimi sonrasına bırakacağını açıklaması AK Parti'nin bu anlamda elini güçlendiren bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kulislerde Erdoğan'ın partilerin koalisyon konusunda samimi ve net tavırlarını Meclis Başkanı seçiminde göstermesini hedeflediği konuşuluyor. Ak Parti kulislerinde, şu aşamada somut bir koalisyon olasılığı olmadığı için Erdoğan'ın yeniden seçim olasılığını da dikkate alıp Cumhurbaşkanı'na vekâlet edecek Meclis Başkanı'nın muhalefetten olmasını önlemeye yönelik bu kararı aldığı ifade ediliyor.

AK PARTİ-CHP KOALİSYONU

Son dakikada sürpriz bir gelişme olmazsa AK Parti kendi adayını sonuna kadar destekleme yoluna gidecek. İlk iki tur 367 oy desteği aranacak. Bu iki turda Meclis Başkanı'nın seçilebilmesi ancak AK Parti ile CHP'nin uzlaşmasına bağlı. Çünkü sadece iki partinin oy gücünün birleşmesi 367'yi buluyor. Seçimin bu turda tamamlanması AK Parti-CHP koalisyonu için umut olacak.

3. TURDA GÖZLER MHP İLE HDP'YE ÇEVRİLECEK

İlk iki turun sonuçsuz kalması halinde 276 oy gücünün aranacağı 3. turda gözler 80'er sandalyeye sahip MHP ile HDP'ye çevrilecek. Bu turda toplamda 292 oy gücüne sahip üç muhalefet partisinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması mümkün. Ancak muhalefetin üçlü koalisyon bloğu oluşturma ihtimalinin güç gözükmesi gibi başkanlık seçiminde de böyle bir işbirliğine girmesi zor görünüyor.
Bu çerçevede başkan seçiminde en kritik viraj 3. tur olacak. AK Parti kulislerinde bu turda özellikle HDP'nin sürpriz yapabileceği ve kendi adayı yerine CHP adayına destek verebileceği, bu durumda MHP'nin AK Parti adayına yönelebileceği ya da en azından oylamaya girmeyebileceği hesabı yapılıyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı?
500

Yorumlar (17)

GERÇEK KAAN:

AKPNİN OYUNUNA GELMESİNLER YETER BEN AKPNİN CİĞERİNİ BİLİRİM AZ ÇEKTİRMEDİLER

10
21
yanıtYanıtla
ADANALI:

ASGARİ ÜCRETİ ARTIRIN ARTIK LANET OLSUN BE

9
3
yanıtYanıtla
KEMAL:

SEÇİM HÜKÜMETİ KURULUYOR hayırlı olsun KASIMDA SEÇİMLER YENİLENECEK.

5
5
yanıtYanıtla
ŞABAN:

İŞ AŞŞ HAYDAR BAŞŞŞ 5000 TL MAAŞ. . .

2
8
yanıtYanıtla
TürkmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Niye hep türktenmi meclis başkanı olacak ırkçı Kürt olsun zorunamı gitti...

0
9
yanıtYanıtla
TÜRKK:

HDP BARAJI AŞTI DİYE PİLAV DAĞITIP ŞENLİK YAPAN CHP TEŞKİLATINA, SEÇİM AKŞAMI ''''SONUÇDAN MEMNUNUM, HDP BARAJI AŞTI'''' DİYE GÖBEK ATAN KEMALL VE AVANESİNE, SEVİÇDEN HAVALARA UÇAN EMİN ÇÖLAŞAN, UĞUR DÜNDAR, MİRGÜN CABAS, CÜNEYT ÖZDEMİR, AYŞE ARMAN, PELİN BATU VS VS KEMALİSTLERE, DEMİRTAŞA SIRITARAK ''''İYİ SİLKELEDİK'''' DİYEN ŞAFAK PAVEY''''E, NAMUS OLAN OYUNU -SIRF SİYASİ FIRILDAKLIK ADINA- BUNLARA SATAN TÜM CHP''''LİLERE HAYIRLI UĞURLU OLSUN! KEMALİZMİNİZİ BAŞINIZA YIKTILAR, HAYDİ LE LE LE H

9
0
yanıtYanıtla
BİTLİS-HDP:

BİR HPDLİ OLARAK DİYORUM Kİ MECLİS BAŞKANI MHPLİ MERAL AKŞENER OLSUN VE MECLİS BAŞKANLIĞI MERAL AKŞENERİN HAKKIDIR DİYORUM SAYGILAR

7
1
yanıtYanıtla
PARDUSmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bahçeli yine başkanlığı AKP ye verir..Alışkındır o ;koltuk istemez,O na koltuk olmak yeterlidir...

5
3
yanıtYanıtla
ASGARİ ÜCRETLİ MUSTAFA:

MHP, CHP HÜKÜMETİ KURULSUN . . HAYDAR BAŞ da BUNLARI ARKADAN DESTEKLESİN HÜKÜMET KURULSUN. .

3
5
yanıtYanıtla
MEYHANECİ HALİL:

BU PARTİLERDEN BOL SARIMSAKLI YOĞURTLU CACIK OLMAZ. OLSADA ÖNCE KENDİLERİ YER VATANDAŞ BAKAR.

6
1
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title