Haberler

MDOB, Karyağdı Hatun Operasını Yeniden Sahneledi

Güncelleme:

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Anadolu efsanesinden aynı adla operaya uyarlanan ve Mersin prömiyerini geçen yıl yaptığı "Karyağdı Hatun" operasını yeniden sanatseverlerle buluşturdu.

Okan Demiriş'in "Karyağdı Hatun" operası, yönetmen Gürçil Çeliktaş'ın rejisiyle Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde sahnelendi. MDOB şeflerinden Vladimir Lungu'nun yönettiği, librettosunu Nezihe Araz'ın yaptığı iki perdelik opera sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

Başlıca rolleri Sevil Erçak, Gülçin Altaş, Onur Polat, Yusuf Ziya Büyükaslan, Gülden Vurandemir ve Zuhal Gürgen'in paylaştığı eserin, dekor tasarımını Seyhan Atamer, kostüm tasarımını Ayşegül Alev, koreografisini Nilgün Demireller, ışık tasarımını Tarı Deniz yaptı.

Ankaralı güzel bir kız olan Yazgülü ve Ankara efesi Canali'nin birbirlerine olan sevdasını anlatan oyunun konusu ise şöyle:

"Ankara'da türbesi bulunan ve halkın saygı göstererek ziyaret ettiği Karyağdı Hatun (Yazgülü), zamanında güzel, genç bir kızdır ve Ankara efesi olan Canali'ye aşıktır. Canali, güzel bir düğünün ardından tanrıya bir bebek vermesi için yakarır. Nihayetinde Yazgülü, bir ağustos ayında hamile kalıp, aşermeye başlar fakat aşerme isteği olmaz şeydir. Yaz ortasında canı kar çeker. Canali, en yüce dağda da olsa sevdiğinin isteğini yerine getirmek umuduyla yollara düşer ancak eşinin isteğini yerine getirmenin çok zor olduğu aşikardır. Mevsim yazdır ve ağustos ayıdır. Yazgülü, bu isteğinin gerçekleşmesi için gece gündüz Tanrı'ya yalvarır. Bir gece yürekten yakarışını Tanrı duyar ve yazın ortasında herkesin sıcaktan kavrulduğu bir zamanda lapa lapa kar yağmaya başlar. Yazgülü, gün ağarıncaya kadar kar yer. Ertesi gün bahçede bulunduğunda ateşler içindedir. Yazgülü kurtarılamaz ve can verdiği bahçeye defnedilir. Halkın gözünde evliyaya dönüşen Yazgülü, 'Karyağdı Hatun' olarak anılmaya başlar." - Mersin

Kaynak: AA / Yerel

Nezihe Araz Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title