Haberler

Masalcılar, Mardin'de Buluştu

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından “Hakikat Kapısı” teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen Mardin Masalcılar Buluşması kapsamında yaklaşık 40 masalcı Mardin’de buluştu.

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından "Hakikat Kapısı" teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen Mardin Masalcılar Buluşması kapsamında yaklaşık 40 masalcı Mardin'de buluştu.

Mardin merkez ve ilçelerine dağılan masalcılar, kentin çok dilli ve çok dinli ruhuna uygun bir şekilde Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Ermenice, Kazakça, Süryanice, Zazaca ve Lazca masallar anlatıp ezgiler seslendirdi. Okullarda, tarihi evlerin damlarında, tarihi çarşılarda ve kentin belirli yerlerinde masal çemberleri oluşturan masalcılar Mardinlilere dolu dolu bir hafta yaşattı. Etkinlik sonunda verilen konserlere yoğun ilgi gösterip Zazaca ve Lazca ezgiler eşliğinde horon çeken Mardinli vatandaşlar bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

"Onlarca masalcıyı bir araya getirdik"

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, "Müze eğitimi etkinlikleri kapsamında, somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik yürütülen çalışmaların bir parçası olarak bu yıl ikincisi düzenlenen 'Masalcılar Buluşması'nda yurtiçi ve yurtdışından onlarca masalcıyı bir araya getirdik. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında da masalların, kentlerin ve halkların belleğini, yaşantısını, duygularını, gelenek ve göreneklerini asırlar boyunca dilden dile, kuşaktan kuşağa aktardıklarını ve unutulmaya yüz tutan bu ortak kültürel miras, canlandırılmayı ve hatırlanmayı bekliyor. Mardin Müzesi Müdürlüğü'nün bu amaçla düzenlediği etkinlikte, masallar şehri Mardin'de bir hafta boyunca masallar etrafında Mardinlilere ve misafirlerine uzun süre hafızalardan silinmeyecek büyülü günler yaşatıldığını ve tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleştiği buluşmaya 7'den 70'e tüm Mardinlilerin yoğun ilgisi ve katılımının bu tarz etkinliklerin önemini gözler önüne serdik. Bir hafta boyunca Mardin Müzesi binası, eski Mardin evleri, damları ve sokaklarının yanı sıra Mardin'in sosyal alanlarında gerçekleşen konser, sergi ve panellerle bu topraklarda yaşayan ve konuşulan farklı dillerde anlatılan masallar etrafında buluşmanın memnuniyetini kendisiyle paylaşan çok sayıda vatandaş oldu" dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesinde öğretim üyesi Gönül Reyhanoğlu, "Hatay'dan 9 saat yol gelip Mardin'deki çocuklara masallar anlatmam, kültürel mirası ta oralara taşıma fırsatını yakalamam da eğitim ve kültürel aktarım bağlamında örnek alınması gereken bir durumdur. Bana, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen anlatıcı ve sanatçılara şehri tanıma, buradaki insanlarla kaynaşma ve kültürel mirası canlı tutup aktarma imkanı verildi. Orada bulunduğum süre boyunca birçok kişi ile sohbet ettim hatta görüşmeler de yaptım. Aralarında geçen yıl da gelenler vardı. Böyle bir imkan onlara verildiği için çok memnun ve mutluydular" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mardin Müzesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title