Haberler

Mağaradan gelen lezzet

Güncelleme:

- Mağaradan gelen lezzet Siirt'te vatandaşlar, peynir, turşu, konserve gibi ürünleri, bozulmaması için mağaralarda muhafaza ediyor Yiyecekleri yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan koruyan mağaralar, yıllardır vatandaşlar tarafından kullanılıyorSİİRT - Siirt'te vatandaşlar, yazın ürettikleri...

- Mağaradan gelen lezzet

Siirt'te vatandaşlar, peynir, turşu, konserve gibi ürünleri, bozulmaması için mağaralarda muhafaza ediyor

Yiyecekleri yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan koruyan mağaralar, yıllardır vatandaşlar tarafından kullanılıyor

SİİRT - Siirt'te vatandaşlar, yazın ürettikleri peynir, turşu, konserve, tereyağı gibi ürünlerin bozulmaması için doğal soğuk hava deposu olarak kullandıkları mağaralarda muhafaza ediyor.

Siirt'in Kurtalan ilçesi Kayabağlar köyünde yaşayan vatandaşlar, asırlardır süren geleneği devam ettiriyor. Kış aylarında tüketmek için hazırladıkları peynir, turşu, konserve, tereyağı gibi ürünlerin bozulmasını önlemek isteyen vatandaşlar, bu ürünleri mağarada muhafaza altına alıyor. Mağaraların, peynir, turşu, konserve, tereyağı gibi ürünlerin tat ve lezzetini koruduğunu belirten yöre halkından Fikret Toktanış, yiyecekleri mağarada muhafaza etme geleneğinin devam ettiğini dile getirdi. Toktanış, "Asırlardır bu geleneği burada sürdürüyoruz. Eskiden buzdolabı olmadığı zamanlarda teknolojinin gelişmediği zamanlarda dedelerimiz ve büyüklerimiz bu uygulamayı yapıyordu. Bu gelenek haline geldi. Günümüze kadar kendi peynirlerimizi, ayranlarımızı, turşularımızı kışlık olan bütün ihtiyaçlarımızı gelip bu mağarada muhafaza ediyoruz. Bu mağarada saklanan bütün peynirlerimiz, konservelerimiz ayrı bir tat, lezzet, hoşluk veriyor yemeklerimize. Bütün köydeki komşularımız gelip kışlık ihtiyaçlarını bu mağarada sağlıyor. Soğuk hava depolarına da ayrı bir ücret ödemiyoruz" dedi.

"Köylüler eski geleneği devam ettiriyor"

Köy halkının soğuk hava depoları olmasına rağmen mağaraları tercih ettiğini belirten vatandaşlardan Muhsin Polat, mağarada doğal ortamda bırakılan kış ürünlerinden alınan lezzetin hiçbir yerde bulunmadığını söyledi. Polat, "Daha önce bu köyde elektrik yoktu. Köy halkı bütün yoğurdunu, ayranını, peynirini gidip mağaraya bırakıyordu. Elektrik gelmesine rağmen insanlarımız peynirini mağaraya bırakıyorlar" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kayabağlar Kurtalan Siirt Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title