Haberler

Madaya İçin Lübnanlı Siyasilerden Çağrı

Lübnan'daki siyasi partiler, Suriye'nin Madaya şehrinde yaşanan insani durum için yardım çağrısı yaptı ve yaşananlara sert tepki gösterdi.

Lübnan'daki siyasi partiler, Suriye'nin Madaya şehrinde yaşanan insani durum için yardım çağrısı yaptı ve yaşananlara sert tepki gösterdi.

Lübnan Güçleri Partisi Lideri Samir Caca, Müstakbel Partisi Grup Başkanvekili ve eski başbakan Fuad Sinyora ve Lübnan İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısında yer alan ve Lübnan sınırına yakın mesafede bulunan Madaya'da yaşanan insani duruma dikkati çekti.

Madaya'da insanlığa karşı suç işlendiğini ifade eden eski başbakan Sinyora, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) duruma müdahale etmesini talep ederek, "Madaya, Lübnan sınırından sadece birkaç kilometre uzaklıkta. Arap ve Müslümanların burnunun dibinde suç işleniyor. Madaya'da devam eden kuşatmayı kınıyoruz ve dünyadan burada devam eden kuşatmaya müdahale etmesini ve insanlara yardım etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Suriye'deki savaşta Beşar Esed rejiminin yanında savaşan Hizbullah'ı da uyaran Sinyora, "Suriye rejimi insanlığa karşı suç işliyor. Ümit ediyoruz ki Hizbullah bu suça ortak olmuyordur. Eğer Hizbullah suça ortaksa bu, Lübnanlılar arasındaki bağı kötü yönde etkileyecektir" dedi.

Dürzi lider Velid Canbolat da Lübnan'daki haftalık Enba gazetesinde yer alan açıklamasında, "Birleşmiş Milletlerin (BM) gerçek rolü insanları aç bırakan, yerlerinden eden ve öldüren rejimin suçlarına göz yummak mıdır" ifadesini kullandı.

Madaya ve Zebadani'de yaşananların bölgedeki ülkelerin Suriye'de siyasi çözüme ulaşmak için attığı adımlarla tezat oluşturduğunu vurgulayan Canpolat, BM tarafından ortaya konan siyasi çözümün Suriye'de devam eden krize ve Suriyelilerin refahına hizmet etmediğini savundu.

Canbolat, "Madaya ve Zebadani'de rejimin sistematik olarak uyguladığı insanları aç bırakma politikası, Suriye'deki Filistinlilerin yaşadığı Yermuk kampı ve diğer yerler gibi göz ardı ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki siyasi bloklardan 14 Mart hareketinin cumhurbaşkanı adayı Samir Caca ise Madaya'daki insani durumu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla değerlendirdi.

Yetersiz beslenmeden ötürü zayıf kalmış Suriyelilerin fotoğrafını "Madaya'yı kurtar" başlığıyla paylaşan Caca, "Suriye'de hava kuvvetleri bulunan bütün devletler, Madaya'da insani yardım bekleyen binlerce kişiye gıda desteği sağlamalı" çağrısı yaptı.

Muhaliflerin kontrolündeki Madaya, 7 aydır abluka altında tutuluyor. Hizbullah'ın Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Söz konusu abluka sebebiyle bölgede geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Fuad Sinyora Lübnan Suriye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title