Haberler

Türkiye Benim de Vatanım"In Galası Yapıldı

Yönetmenliğini Elçin Musaoğlu'nun üstlendiği "Türkiye Benim de Vatanım" adlı belgeselin galası yapıldı.

Yönetmenliğini Elçin Musaoğlu'nun üstlendiği "Türkiye Benim de Vatanım" adlı belgeselin galası yapıldı.

Malatya Avşar Sineması'nda izleyiciyle buluşan belgeselin yapımı, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen, Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

Gala öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan Azerbaycanlı yönetmen Musaoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, Azerbaycan halkının da zor anlar yaşadığını söyledi.

Musaoğlu, 15 Temmuz günü sokağa çıkanların içinde Azerilerin de olduğunu belirterek, "O gün neler olduğuna dair herkese telefon açtık ve kötü kötü haberler aldık. Sabaha kadar uyumadık ve daha sonra sabahleyin durumun düzeldiğini öğrendik." dedi.

"Türkiye bizden uzak olsa da vatanımızdır"

Belgeselin başlangıç noktasını anlatan Musaoğlu, şöyle devam etti:

"Bir gün festival direktörü Suat Köçer'le bir araya gelerek, 15 Temmuz günü üzerine bir araştırma yaptık ve o gün, birçok Azerbaycanlı öğrencilerin, gençlerin, Türkiye'de çalışanların da Şehitler Köprüsü, Kısıklı gibi birçok yerde sokaklarda olduğunu öğrendik ve biz bu adamlarla tanıştık, konuşarak, toplamda belgesel üzerine 9 ay boyunca çalıştık."

Musaoğlu, belgelesin senaryosunu da Köçer ile birlikte kaleme aldığına işaret ederek, "15 Temmuz'a benzer bir olayı Azeriler de 1990 yılında yaşadı. Rus orduları, tanklar Bakü'nün sokaklarını işgal etti. O gece biz 170'den fazla şehit verdik. Yani çok benzer bir hadise. 15 Temmuz'da da ben o geceyi hatırladım, aynı hisleri yaşadım. Türkiye bizden uzak olsa da vatanımızdır." ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz girişimini farklı açıdan yorumlamak istedik"

Malatya Uluslararası Film Festivali Direktörü Suat Köçer de, "7. Malatya Uluslararası Film Festivali" kapsamında bazı yeniliklere imza atmak gayesiyle, belgeselin yapımını üstlendiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Karar verdiğimiz yeniliklerden bir tanesi her yıl Türkiye'de bazı önemli olayları ve kavramları bir anlamda bellek oluşturma açısından, belgesel formatında kayıt altına almak istemiştik ve 15 Temmuz son yıllarda ülkemizin yaşadığı belki de en büyük olay olduğu için, o günü biraz daha farklı bir açıdan ele almak, bir anlamda geleceğe kayıt düşmek için yapmaya karar verdik."

Köçer, 15 Temmuz'la ilgili daha önce birçok çalışma yapıldığının da altını çizerek, "Kısa filmler, belgeseller, uzun metraj filmler yapıldı. Biz ise 15 Temmuz darbe girişimini biraz daha farklı açıdan yorumlamak istedik. Bu olayın uluslararası boyutu olduğunu da düşünerek, Azerbaycanlıların gözünden bu iş nasıl oldu, neler oldu sorularının cevaplarını aramaya çalıştık." dedi.

Azerbaycan'ın Türkiye ile bağlarının her anlamda güçlü olduğunu belirten Köçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki devlet, tek millet düsturuyla, hep kendimizi ifade ederiz. Dolayısıyla meselenin Azerbaycan boyutunu sorgulamak ve kayıt altına almak adına böyle bir belgesel yapmaya karar verdik. İnşallah izleyenler Azerbaycan Türkiye dostluğunun sokaktaki yansımalarını yeniden görmüş olur ve bir anlamda farkındalık noktasında da hafıza tazenlenmesi olur. Bir mutluyuz, umarım seyirciler de beğenir."

"15 Temmuz'dan ders çıkararak daha güçlü olmak zorundayız"

Galaya konuk olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, belgeseli izledikten sonra yaptığı konuşmada, "Azerbaycan'da o kardeşlerimizin ilk geceden itibaren sokağa çıkmaları canları pahasına gerçekten büyük bir anlam ifade ediyor. Dolayısıyla bizler gerçekten bir ve beraberiz. Allah ülkeler, kardeşlikler arasında nifak tohumları ekmek isteyenlere fırsat vermesin." değerlendirmesinde bulundu.

Çakır, 15 Temmuz'un çok büyük bir ihanet girişimi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu ülkeyi parçalamak ve iç savaş çıkarmak üzere, bu devletin her kademesine sinmiş ve bu ülkenin her bilgisini, belgeselini dışarıya sızdırarak, büyük bir emperyalist yapıyla ülkemize kurulan büyük bir tuzaktır. 15 Temmuz'dan büyük bir ders çıkartırsak, hesabını sorarsak umarım bir daha yaşamayız ama biz bu olayı çabuk unutursak, yeterli ders çıkaramazsak bu tür olaylar tarihte tekerrür edecektir. Dolayısıyla biz daha güçlü olmak zorundayız."

Çekimleri Bakü, İstanbul, Ankara, Sakarya ve Malatya'da gerçekleştirilen belgeselin gala gösterimine aralarında yönetmen İsmail Güneş, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın da bulunduğu çok sayıda kültür, sanat ve siyaset dünyasından isimler katıldı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Suat Köçer Azerbaycan Malatya Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title