Haberler

TÜ'ye "müzecilik bölümü" açılması önerisi

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, "Türkiye'de müzecilik bölümünün ilk açılması gereken yer, yaşayan bir müze şehir olan Edirne'dir" dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, " Türkiye'de müzecilik bölümünün ilk açılması gereken yer, yaşayan bir müze şehir olan Edirne'dir" dedi.

Yörük, Lozan Müzesi'nin TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki yeni yerinde incelemelerde bulunduktan sonra, müzeciliğin ayrı bir bilim olduğunu söyledi.

2. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi ve Lozan Müzesi'nin tamamıyla yenilenmesi gerektiğini belirten Yörük, şöyle konuştu:

"Öncelikle burada paylaştığımız konu, üniversitemizde Edebiyat Fakültesi içerisinde müzecilik eğitimi veren bir müzecilik bölümünün olmasıdır. Türkiye'de müzecilik bölümünün ilk açılması gereken yer yaşayan bir müze şehir olan Edirne'dir. Üniversitemiz bunu hak ediyor. Bu anlamda tecrübeli olan hocalarımız da var. Önümüzdeki süreçte bu uygulamaları yapacağız. Edebiyat Fakültesinin içerisinde 4 yıllık bir müzecilik bölümünün olmasını istiyoruz. Öğrenciler tarihi dokusu çok yüksek olan bir şehirde okumanın yanı sıra kentteki Sağlık, Lozan ev İlhan Koman müzelerini tanıyarak bilgi sahibi oluyor. Birçok üniversitenin müzesi dahi yok. Üniversite olarak 30 yıllık bir geçmişimiz var. Ayrıca, üniversitemizin kendi müzesini de oluşturması gerekiyor."

- Sağlık Müzesi'nin yenilenmesi

Yörük, müzelerin devamlılığının zor bir durum olduğunu belirterek, 2. Beyazid Külliyesi'nin içinde yer alan Sağlık Müzesi'nin, Selimiye Camisi'nden sonra gelen önemli bir destinasyon olduğunu söyledi.

Sağlık Müzesi'nin yılda yaklaşık 250 bini aşkın ziyaretçisinin olduğunu aktaran Yörük, şunları kaydetti:

"Sağlık Müzesi'nin yenilenmesi için bir çalışma başlatacağız. Yenileme işlemleri anlamında bağışçılarımız var. Yenilenmeyle ilgili protokol imzaladığımızda bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Yenilenme için 2 milyon gibi ciddi bir rakam söz konusu. Şu an büyük bir beğeniye geziliyor. Ama artık yeni LED teknolojisi var. Daha modern tekniklerin kullanılması, gezerken farklı dillerden anlatımlar ile dijital görsellerin sunulması konusunda yenileme yapılabilir. Cep telefonlarına müzeyle ilgili değişik uygulamaların indirilmesi gibi yenilikler yapılabilir."

Yörük, Güzel Sanatlar Fakültesinin içerisinde dünyaca ünlü İlhan Koman Müzesi'nin de yer aldığını ifade ederek, Koman'ın Edirne'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan biri olduğunu kaydetti.

Açıklamanın ardından Yörük, TÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sınav ve TÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Lozan ve İlhan Koman müzelerindeki eserleri inceledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yener Yörük Türkiye Lozan Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title