Haberler

Termal'de "16 Gün 16 Gece Sema" Etkinliği Başladı

Sema etkinliğinden görüntüler- TÜMATA Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç'in konuşması Termal'de "16 Gün 16 Gece Sema" etkinliği başladı- Yurtiçi ve dışından yaklaşık 100 kişi, Termal ilçesinde 16 gün 16 gece sürecek sema etkinliğine katılıyor Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA), Yalova'nın Termal ilçesinde düzenlediği "16 Gün 16 Gece Sema" konulu uluslararası etkinlik başladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Sema etkinliğinden görüntüler- TÜMATA Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç'in konuşması Termal'de "16 Gün 16 Gece Sema" etkinliği başladı- Yurtiçi ve dışından yaklaşık 100 kişi, Termal ilçesinde 16 gün 16 gece sürecek sema etkinliğine katılıyor Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA), Yalova'nın Termal ilçesinde düzenlediği "16 Gün 16 Gece Sema" konulu uluslararası etkinlik başladı.Rasim Mutlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen sema etkinliğine, Türkiye'den yanı sıra Bulgaristan, Yeni Zelanda, İran, Avusturya, İsviçre, İsrail gibi ülkelerden yaklaşık 100 kişi katılıyor. Etkinliğe katılanlar tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semaya duruyor. Semazenlerin ve müzisyenlerin değişmesine rağmen sema kesintisiz devam ediyor. Grubun kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Ariflerin Menkıbeleri eserinde Hazreti Mevlana'nın 16 gün 16 gece sema yaptığının yazması üzerine kendilerinin de bu etkinliği 16 gün yapacaklarını belirtti.Sema hakkında bilgi veren Güvenç, şunları kaydetti: "Hazreti Mevlana'dan sonraki dönemlerde, 350 sene sonra Adil Çelebi isimli bir Mevlevi şeyhi bir vizyon alıyor. Bu vizyona göre bugün icra edilen semayı oluşturuyor. Dolayısıyla Akif Çelebi öncesi Hazreti Mevlana geleneğinden gelen bir sema ritüeli var. Akif Çelebi'den itibaren bu tamamıyla değişmiş bir halde. 15 sene önce, İsviçre'de arkadaşlarla 'Hazreti Mevlana zamanında yapılan semayı biz yapamaz mıyız?' diye düşündük. Bunun üzerine 40 kişi bir araya geldik. 3 gün 3 gece orada bir salonda sema yaptık. Sema hiç durmadı, semazenler değişti, zikir hiç durmadı zakirler değişti, müzik hiç durmadı müzisyenler değişti ve 3 gün 3 gece hiç durmadan sema yaptık. Bundan çok hoşnut olduk."Etkinliğin, dünyanın dört bir yerinden insanları bir araya getirdiğini aktaran Güvenç, "Şu anda yaklaşık 100 kişi var. Önümüzdeki günlerde bu artar, 200-300 kişiyi bulabiliriz. Bulgaristan, Yeni Zelanda, İran, Avusturya, İsviçre, İsrail gibi bir çok ülkeden insan var ve gelmeye devam ediyor" dedi.Sema etkinliklerine bugüne kadar 66 ülkeden insanın katıldığını kaydeden Güvenç, gelecek yıl 9 gün 9 gece, bir sonraki yıl da 114 gün 114 gece sema etkinliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Oruç Güvenç İsviçre Yalova Termal Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title