Haberler

Osmanlı Arşivinden Çıkan Alanya Belgeleri Kitap Oldu

Osmalı arşivlerinde yer alan Alanya'ya ait belge ve fotoğraflar çıkarılarak kitap haline getirildi.

Osmalı arşivlerinde yer alan Alanya'ya ait belge ve fotoğraflar çıkarılarak kitap haline getirildi. Yaklaşık 8 bin belge ve fotoğraf, Alanya Belediyesi tarafından CD ortamında çoğaltılarak 'Kent Müzesi'nde sergilenecek.

Alanya Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Sipahioğlu, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün Osmanlı arşivinde yer alan Alanya ile ilgili yaklaşık 4 bin belge ve fotoğrafı toparlattıklarını söyledi. İstanbul Çamlıca Yayınları tarafından Türkçe'ye çevrilen bu belgelerin yaklaşık 6'da 1'inin 'Belge ve Fotoğraflarla Osmanlı Devrinde Alanya' adı verdikleri kitapta bir araya getirildiğini kaydeden Başkan Sipahioğlu, "Osmanlı döneminde Alanya ile ilgili devlet arşivinde yer alan belgeleri gün ışığına çıkarmak için bir çalışma yaptık. 4 bin belgeyi CD ortamında Alanya'nın arşivine kazandırdık. Devletimizin arşivindeki yaklaşık 4 bin tasnif edilmemiş belge daha önümüzdeki günlerde Türkçe'ye çevrilecek" dedi.

'KENT MÜZESİ'NDE SERGİLENECEK

Çevirisi tamamlandıktan sonra gelecek yeni belgeler arasında ilk defa paylaşılan vesikaların da yer alacağını kaydeden Başkan Sipahioğlu, "Kitap ve çevirilerde bazı teknik hatalar olsa da bu çalışma Alanya'nın tarihini günümüze çok daha net bir şekilde taşıyacak. Bunların bir kısmını 'Kent Müzesi' şeklinde tanzim ettiğimiz alanda sergileyeceğiz. Restorasyon çalışmaları devam eden tarihi evlerimiz var. Bir kısmını da buralarda halkımızla paylaşacağız" diye konuştu.

Belgeler arasında Alanya'nın önemli bir gümüş madeni merkezi olduğunu gösteren kayıtların da yer aldığını dile getiren Başkan Sipahioğlu, şöyle dedi:

"Osmanlı döneminde de Alanya'da bazı kamu hizmetlerinin hayırseverlerin katkılarıyla yapıldığını görüyoruz. 1'inci Dünya Savaşı'nda bir Fransız savaş gemisinin Alanya açıklarına kadar gelip 50 mermi attığı ancak zarara yol açmadığını belirten bir belge var. O dönemde yapılan cezaevinin planları dahi yer alıyor. Alanya Kaymakamı Nahit Bey'e 1906 yılında İsveç Devleti tarafından nişan verilmiş. Altında da dönemin sadrazamının imzası yer alıyor." - Antalya / Alanya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Alanya Belediyesi Hasan Sipahioğlu İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title