Haberler

Aşık Veysel, Satriani Albümünde

Dünyaya Gönül Gözüyle Bakan ve Ölümsüz Eserler Bırakan Halk Ozanı Aşık Veysel, Aramızdan Ayrılalı 34 Yıl Oldu. Bugüne Kadar Eserleri Farklı Müzik Türlerinde Değişik Biçimlerde Yorumlanan Aşık Veysel, Bu Kez Gitarist Joe Satriani'ye İlham Kaynağı Oldu.

Dünyaya gönül gözüyle bakan ve ölümsüz eserler bırakan halk ozanı Aşık Veysel, aramızdan ayrılalı 34 yıl oldu. Bugüne kadar eserleri farklı müzik türlerinde değişik biçimlerde yorumlanan Aşık Veysel, bu kez gitarist Joe Satriani'ye ilham kaynağı oldu.

Satriani'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, dünyanın pek  çok ülkesinde fanatik derecede hayranları bulunan ve kendine özgü  tekniğiyle tanınan sanatçının, “Professor Satchafunkilus and the  Musterion of Rock” adlı albümünde “Asik Veysel” ve “Andalusia”  isimli iki parça Aşık Veysel'e ithaf edildi.

Bunlardan “Asik Veysel” ismini taşıyan parça, usta halk ozanının  türkülerinden yapılan düzenleme niteliğini taşırken, kimi bölümlerde  gitarla bağlama sesi veriliyor.         

        

TÜRKİYE'YE DE GELMİŞTİ

        

Türkiye'ye 14 Temmuz 2007 tarihinde gelerek İstanbul Arena'da konser  veren Joe Satriani, 25 yıllık kariyeri boyunca ilk kez geldiği  Türkiye'den çok etkilendi.

Su ziyaretinde Türk kültürünü de tanıma fırsatını bulan Satriani,  buradan hareketle yeni albümünde Aşık Veysel'e iki parçasını ithaf etti.

Albümdeki “Asik Veysel” isimli çalışma, sanatçının Türk kültürünü ve  Aşık Veysel'i tanıma sürecinde aldığı ilhamla ortaya çıktı. Satriani,  Türkiye'de tanıtım çalışmalarını üstlenen yetkilinin Aşık Veysel'in  müziğini hiç duymamış olmasına şaşırdığını belirterek, “Sonra bana  Veysel'in 2 CD'sini verdi. Gerçekten çok etkilendim. Müzik sanki benim  içimde yıllardır biliyormuşum gibi çınladı” açıklamasında bulundu.  Satriani, “Asik Veysel” adlı parçada da bu müziği ilk kez dinlerken  yaşadığı deneyimi aktardığını belirtti.

Bu parçada bağlamanın sesini vermek için farklı bir teknik uyguladığını  ifade eden Joe Satriani, “Hiç çalmadığım bir stilde çaldım. Gitarın  sesi çok farklı duyuluyor bu parçada” sözleriyle Aşık Veysel'in  kendisine verdiği ilhamı nasıl notalara aktardığını özetledi.

“Andalusia” adlı parçada ise Aşık Veysel'in ruhunun yaşadığını dile  getiren sanatçı, halk ozanının ruhunu İspanya'daki bir kasabada  yaşıyormuşcasına parçaya aktardığını belirtti.

        

BAHAR ALBÜMÜ

        

Joe Satriani'nin merakla beklenen “Professor Satchafunkilus and the  Musterion of Rock” isimli stüdyo albümü 1 Nisanda yurt dışındaki müzik  marketlerin raflarındaki yerini aldı.

CD/DVD baskısı da internet üzerinde satılacak olan çalışmanın bu  versiyonu Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya,  Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Avustralya ve  Tayvan'da satışa sunulacak.

       

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title