Haberler

5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

Festival, Ankara Devlet Opera ve Balesi yapımı, G.Verdi'nin opera eseri “Attila"nın sahnelenmesiyle başladı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce Denizbank'ın katkılarıyla düzenlenen 5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, G. Verdi'nin opera eseri "Attila"nın sahnelenmesiyle başladı.

Zorlu Center PSM'deki açılış töreninde konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, festivalin başlama öyküsünü anlattı. Bir opera festivalini İstanbul'un değişik tarihi mekanlarında gerçekleştirmenin zorluğuna dikkati çeken Gökmen, ilk defa çağdaş bir binada opera sahnelemenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Gökmen, şunları kaydetti:

"Festivalin ana teması, Türk ve Doğu temalı eserlerle operanın evrensel diliyle dünyaya seslenebilmektir. İstanbul gibi büyük metropoller, yüzlerce sinema ve konser salonu, onlarca tiyatro sahnesi ve en az 4-5 tane büyük opera ve bale sergilenecek yapıya sahip olabilmeli. Bu akşam da bu güzel mekanda opera sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz. 6 Haziran'da Fatih Sultan Mehmet operasını izleyeceksiniz. 17 Haziran'da da festivalimiz gala konseriyle son bulacak."

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi yapımı, G. Verdi'nin ünlü opera eseri "Attila" sahnelendi. Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nün 2014 sanat sezonunda prömiyerini yaptığı eser, Zorlu Center PSM'de izleyicisiyle buluştu. Ünlü rejisör Andrejs Zagars'ın Ankara Devlet Opera ve Balesi için sahneye koyduğu eserde; Attila'nın, Roma'yı işgali sırasında kendisine esir düşen Odabella'ya olan aşkı ve Odabella'nın intikam planları anlatılıyor.

Festival programı

Festivalde, 6 Haziran'da İstanbul Devlet Opera ve Balesi, G. Rossini'nin "Fatih Sultan Mehmet" operasını sahneleyecek. Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara'nın farklı bir yorumla zaman ve mekan değişikliği yaparak İstanbul'un fethi sürecine taşıdığı, dünyada ilk kez Mehteran Bölüğü'nü de opera sahnesine çıkardığı eser, "Fatih Sultan Mehmet" adıyla seyirciyle buluşacak.

5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Türk operet ve müzikalleri tarihine damgasını vurmuş bir eserle devam edecek. Cemal Reşit Rey'in ölümsüz eseri "Lüküs Hayat" opereti, 15-16 Haziran'da Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından Bakırköy Leyla Gencer Opera Sahnesi'nde tiyatrocu Haldun Dormen'in rejisiyle sahnelenecek.

Festivalin kapanış tarihi olan 17 Haziran Salı gecesindeki Gala Konser'de ünlü bariton Dmitri Hvorostovsky İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. New York'tan Moskova'ya, Londra'dan Viyana'ya dünyanın en büyük, en önemli opera sahnelerinde seyircinin gözdesi haline gelmiş sanatçı, soprano Ana Maria Martinez ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde sahne alacak. Konseri ünlü bir isim, Şef Constantine Orbelian yönetecek.

Festival programında "Saraydan Kız Kaçırma", "Beklenmedik Karşılaşma", "Birjan ve Sara" operaları da yer alacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Fatih Sultan Mehmet Zorlu Center İstanbul Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title