Haberler

Komisyoncular Derneği'nden Vali Sözer'e Ziyaret

Kocaeli Sebze, Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Derneği (Komeskom) Başkanı İsfendiyer Serim, Vali Gökhan Sözer'i Ziyaret Ederek, Kabzımalların Meselelerini Aktardı.

Kocaeli Sebze, Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Derneği (KOMESKOM) Başkanı İsfendiyer Serim, Vali Gökhan Sözer'i ziyaret ederek, kabzımalların meselelerini aktardı.

KOMESKOM Başkanı İsfendiyar Serim ve yönetim kurulu üyeleri, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer'i makamında ziyaret ettiler. Ziyarette KOMESKOM Başkanı Serim Kocaeli'ye getirilen meyve ve sebzelerin üçte ikisinin kayıt dışı olduğunu, devletin bu konuda büyük zarara uğradığını dile getirdi. Serim, Türkiye'de yıllık 50 milyon ton sebze ve meyve tüketiminin gerçekleştiğini, ancak bunlar kayıt altına alınamadığı için devletin yıllık yaklaşık 3.5 milyar dolar kaybı olduğuna dikkati çekti.

Serim, kayıt dışı yüzünden haksız kazanç sağlandığını iddia ederek, "Bunun önlenmesi için ürünün mutlaka hal kayıtlarına girmesi gerekiyor. Ancak, yasadan kaynaklanan ve yetersiz denetimler sonucu hale ürün gelmiyor. Kayıt altına alabilmek için yasada değişiklikler yapılması gerekiyor. Marketlerin meyveyi üretim bölgesinden değil, bulunduğu ilin halinden alması gerekir. Alınan bu ürün kayıt altına girmiyor. Burada belediyenin rüsum kaybı, devletin ise KDV, stopaj gibi çeşitli kayıpları söz konusu. Ayrıca, yasada yapılacak değişiklikler kalite, ambalaj ve fiyatlarının dengeli oluşunu sağlayacak "dedi.

Kocaeli'de kaçak sebze ve meyve girişi konusunda yapılan mücadelenin yeterli olmadığına dikkati çeken Serim, "Bu denetimlerin artırılması gerekir. Sebze ve meyvenin kente kontrollü bir şekilde girişi sağlanamadığı için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yıllık yaklaşık 1 milyon YTL gelir kaybı var. Geçen yıl yapılan denetimlerde kente kaçak sebze ve meyve getiren 223 kişiye 21 bin YTL para cezası verildi" dedi.

Serim ve yönetim kurulu üyelerinin sıkıntılarını dinleyen Vali Gökhan Sözer, "Hal bir kentin en önemli gıda kaynaklarının temin edildiği önemli bir yerdir. Sebze ve meyvlerin denetimi önemlidir. Sorunları tespit edip size yardımcı olacağız" dedi.

(RY-MŞ) 06.03.2008 18:11 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title