Haberler

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Açıklaması

17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kendi yaptıkları araştırmaları basın mensupları ile paylaşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bizim Türk halkına, 'Biz burada sanayi yapmıyoruz' deme lüksümüz yok" dedi.

Gölcük'te 15 yıl önce yaşanan asrın felaketinin 15. yıldönümü sebebiyle Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu bir basın toplantısı düzenledi. Depremin acılarının halen yüreklerinde olduğunu belirten Zeytinoğlu, "Şimdi 99 tespitinde 345 tane hasarlı firma tespit edilmiş. KOBİ'lerin yüzde 34'ü büyük işletmelerin de yüzde 26'sı hasar görmüştür. Şöyle de bir şey paylaşmak istiyorum sizinle, uzmanlık alanım değil ama sadece tecrübemle konuşuyorum. 1999 depreminden sonra yapılan yapılar Türkiye'de abartılık oranında fazla sağlamcı. Buna karşı değilim, yanlış anlaşılmasın ama çok farklı bir boyuta geldi. Eski yapılarla benim tecrübeme göre, şimdi son dönemde yapılan yapılar arasında çok fark var. Bu kentsel dönüşüm bence depremsellik açısından Türkiye için çok büyük bir fırsat. Mevcut fabrikaların ve yeni yapılanmanın da 7.4 olan depremimizi karşıladığını, mevcut olanların zaten karşılayabildiğini gördük. Yeni yapılanların da çok rahat karşılayacağına inanıyorum" dedi.

İstanbul'da yaşanacak olası bir depreme Kocaeli'deki sanayi kuruluşlarının ne derecede hazır olduğuna dair bir soruya da cevap veren Zeytinoğlu, "Ben uzman değilim ama şöyle bir şey söyleyeyim, ben depremi birebir yaşamış birisi olarak İstanbul depremleri, belki 200 sene evvel Gölcük olmadığı için Gölcük merkezli depremlere İstanbul depremi diyorlardı, İstanbul'un tarihi yapılarına baktığımız zaman 5-6 tane bu büyüklükte depremi geçirmiş ve kurtulmuş olduklarını düşünürsek, demek ki İstanbul depremleri bizimkilerden ufak. Ayasofya'yı biliyoruz, Sultanahmet Camii'ni biliyoruz. Ben 7.4'te yatağımdan ayağa kalkamadım. O depremlerin İstanbul'un merkezinde olması halinde o binaların ayakta durabileceğini ben düşünmüyorum. Az önce altını kalın çizgiyle çizdim, ben uzmanı değilim bu işin. Onun için ben İstanbul depremini sanki İstanbul'a yakın olsa bile, mesela biliyorsunuz bizim fay hattı Marmara'nın güneyinde kalıyordu. Deprem sırasında İzmit'te de evler yıkıldı ama Gölcük kadar hasar görmedi. Çünkü 1-2 kilometrelik bir mesafe var arada. Yani Adalar'ın güneyinden geçecek bir depremin İstanbul'a ne kadar etkisi olur? Onları düşünmek lazım. Ama bu söylediklerim asla 'Tedbir alınmasın İstanbul'da deprem olmaz' anlamına gelmesin. Sadece bir fert olarak, 99 depremini evinde fiilen geçirmiş bir insan olarak o büyüklükteki bir depremin tarihte İstanbul'da olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin deprem riski en yüksek bölgesi olmasına rağmen birçok sanayi kuruluşunun Kocaeli'de olmasının tehlikesine dair bir soruyu da cevaplayan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Bu konuyu biliyorsunuz çok dile getiriyorum, Kocaeli körfezi ve Kocaeli lokasyonunun, Marmara'nın Türkiye'nin dünya ile rekabet etme noktasında çok önemli bir alan olduğunu hep söylüyorum. Ama ben şunu söyleyeyim, tedbirli yapılan binaların, 99 deprem yönetmeliği sonrası yapılan binaların depremden etkileneceğini asla düşünmüyorum. O kadar güçlü bir yönetmelik çıktı. Stratejik yatırımlar var. Bir TÜPRAŞ örneğini verirsek. TÜPRAŞ'ın yanında eskiden farklı kimyasal kullanan farklı fabrikalar vardı. Bunlarla ilgili birbirlerine yakınlıkları ve benzeri konularda tedbirler alındı. Bugünkü teknolojide böyle bir risk olduğuna ben inanmıyorum. Yeter ki riskin bilincinde olalım ve ona göre yapılanalım. Ben öyle olduğumuzu düşünüyorum. Bölgemiz deprem bölgesi buraya yatırım yapmayalım, fabrikaları kapatalım düşüncesi bence çok doğru değil. Bizim Türk halkına, 'Biz burada sanayi yapmıyoruz' deme lüksümüz yok. Çünkü burası Türkiye'nin dünya ile en rahat rekabet edebileceği üretim merkezlerinden bir tanesi" şeklinde konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ayhan Zeytinoğlu İstanbul Gölcük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title