Haberler

Katolik ve Doğu Ortodoks Kiliseleri Arasındaki İlişki

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği 2.Tavadros bir araya geldi.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Tavadros bir araya geldi.

Vatikan'daki görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Papa Franciscus, 40 yıl önce iki kilisenin liderleri 3. Şenuda ile Papa 6. Ioannes arasında gerçekleşen görüşmeyi "unutulmaz" ve "ekümenik yolculukta önemli bir kilometre taşı" olarak niteledi.

Papa Franciscus, iki kilise arasında 40 yıl önceki görüşmenin, daha sonra iyi sonuçlar vererek Katolik Kilisesi ile Doğu Ortodoks Kiliseleri arasındaki verimli diyaloğa zemin hazırladığını belirtti.

Görüşmede Papa, Mısır'da "Hristiyan Kiliseler Ulusal Konseyi" kurulması girişimi için Patrik'e teşekkür ederken, "Bu girişim, Hristiyanlığa inananlar arasında günlük yaşamdaki ilişkileri ve kardeşliği geliştirecek ve onların kendilerini, Mısır toplumunun hizmetine adaması yönünde önemli bir işaret" dedi.

Papa, Patrik 2. Tavadros'un Mesih'e inananlar arasında cemaat oluşturma çabalarının, patriğin ülkesinin geleceğine olan ilgisinin ve Mısır toplumu içindeki Hristiyan topluluklarının rolünün, Peter'in varisi (kendisi nazarında) ve Katolik dünyasında derin yankı uyandırdığını ifade etti.

Papa Franciscus, Hristiyanlık'ta bir kişi acı çekiyorsa diğerlerinin de bu acıyı yaşadıklarını, bir kişi onurlandırılıyorsa diğerlerinin de buna sevinmesi öğretisinin bulunduğuna dikkati çekerek, günlük çekilen acıların etkili bir birliğin sembolü olabileceğini, bunun Hristiyan olanlar ile olmayanlar arasında toplumun geniş katmanlarına yayılabileceğini dile getirdi.

2. Tavadros da Vatikan'da Papa'yı kutlamak ve bu vesileyle Papa Franciscus'u, Mısır'a davet edip, hem iki kilise arasında birliğini inşa etmek hem de bölge barışını konuşmak için ziyaret ettiğini söyledi.

Kıpti Ortodoks Patriği, ziyaretinin mevcut kardeşlik bağlarını güçlendireceğini kaydederken, ekümenik diyaloğun ve dünyada barışı desteklemenin ortak amaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Patrik 2. Tavadros, Papa'nın, yapacağı bir ziyaretle Mısır'ı, onurlandıracağını umduğunu dile getirdi.

Bu arada, görüşme öncesinde iki ruhani lider, Papalık Sarayı'ndaki Mater Şapeli'nde birlikte dua etti.

Katolik Kilisesi ile Doğu Ortodoks Kiliseleri arasındaki, Vatikan'da gerçekleyen en üst düzeyli görüşme, 14 Mayıs 1973'te gerçekleşmiş, dönemin Kıpti Ortodoks Patriği Baba 3. Şenuda, Papa 6. Ioannes'i ziyaret etmişti.

Bu ziyaretten sonra Papa 2. Ioannes Paulus da 2000 yılında Kahire'ye giderek, 3. Şenuda ile görüşmüştü. - VATİKAN

Kaynak: AA / Güncel

Ioannes Paulus Vatikan Politika Güncel Haberler

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title