Haberler

Karadeniz'in Apartman Köyü

Karadeniz'de, dik ve engebeli arazi yapısı nedeniyle yapılaşma güçlüğüne rağmen yamaçlarda ev ve binalar inşa edilmeye devam ediyor.

Karadeniz'de, dik ve engebeli arazi yapısı nedeniyle yapılaşma güçlüğüne rağmen yamaçlarda ev ve binalar inşa edilmeye devam ediyor. Rize'nin İkizdere ilçesi Güneyce köyünde yamaçlara inşa edilen çok katlı binalar, görenlerin başını döndürüyor.

Karadeniz'de, dik ve engebeli arazi yapısı nedeniyle yapılaşma güçlüğü yaşanıyor. Bölgede ev yapmak isteyenler düz alanın sınırlı olması nedeniyle evlerini genellikle eğimli yamaç arazilere yapıyor. Arazi şartlarının yetersizliği nedeniyle yamaçlarda ev ve binalar inşa edildiği bölgede ortaya çıkan yapılar görenleri şaşırtıyor. Karadeniz'deki eğimli arazide yapılaşmaya son en çarpıcı örnek ise Rize'nin İkizdere ilçesi Güneyce köyünde yer alıyor. Bir dönem ilçe, azalan nüfusu nedeniyle sonradan belde olan ve son olarak köy statüsünü alan yaklaşık 80 hanenin bulunduğu 400 nüfuslu Güneyce köyünde eğimli yamaçlara çok katlı binalar inşa edildi. Yamaçlardaki binalar, görenlerin başını döndürüyor. Bina sahipleri zeminin sağlam olduğunu belirterek yıllardır binalarda güvenle yaşadıklarını söylüyor.

'BİZE BURASI DÜZ GELİYOR'

Güneyce köyünde eğimli yamaçta evi bulunan Necati Onbaşıoğlu, arazilerinin yüzde 90'ının yamaçlarda olduğu belirterek evleri mecburen bu alanlarda yaptıklarını söyledi. Onbaşıoğlu, "Arazilerimiz çok fazla değil. Olanı da yamaçlarda. Mecburen yamaçlarda ev yapıyoruz. Bizim buralarda heyelan, sel, deprem olmuyor. O yüzden korkmuyoruz, rahatız. Evlerin tabanları sağlamdır. Ben 70 yaşındayım hiçbir doğal afet yaşamadık. Ama dışarıdan gelen turistler bu evleri görünce biraz hayretle bakıyorlar. Yazın sis oluyor. Köye gelen yabancılar aşağıdan bakınca 'gökyüzü ne kadar yakın, yıldızlar parlıyor' diyorlar.  Bizde onlara 'Onlar yıldız değil, evlerin ışıkları' diyorum. Sisin arasındaki ev ışıklarını gökyüzü ve yıldız sanıyorlar. Evlerimize gelen misafirler aşağıya doğru bakamazlar, üstü döner ama biz alışmışız. Bize burası düz geliyor.ö dedi.

Dik yamaçta evi bulunan Hasan Saruhan da "Evlerin zeminleri sağlam. Korkulacak bir şey yok. Yabancı gelen misafirler aşağıya bakarken haliyle korkuyorlar.  Ama biz alıştık.ö diye konuştu.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI: HERKES MİMAR, MÜHENDİS

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu ise köylerde vatandaşlara yapmaları için tip yapı projeleri üretildiğini belirterek "Vatandaşımızın bir özelliği var. Mimara, mühendise danışmadan, kendi yöresel ustalarına ev yaptırıyor. Bu konu bölgesel bir olay haline geldi. Bir nevi herkes inşaat mühendisi, herkes mimar. Tabi ki bu evler zemin etütleri yapılmadığı için sıkıntı yaratıyor. Bunu bölgemizde olan heyelanlarda daha önce yaşadık. Son dönemde bu tarz ev yapımı nispeten azaldı. Gerek özel idarenin, gerekse diğer ilgili kurumların takipleri sonucunda bu sayıyı azaltmış durumdayız ama istediğimiz orana çekilmiş değil" dedi.

Karadeniz'in son dönemde dışarıdan göç almaya başladığını kaydeden Mahmutoğlu, "Gelen hemşerilerimiz köylerde ev yapmak istiyorlar. İşin gerçeği ev yaparken teknik elemanlara danışma oranı yüzde 20'ler civarında. Yüzde 80 yapılar yerleşik köydeki ustalar vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Bize gelmediklerinde ve devlet kontrolü olmadığında sonradan sel ve heyelanlarda bu yapılar riskli duruma geliyor" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------

Köyden detaylar

Bina detayları

Vatandaşalarla röp.

Detaylar

Haber-Kamera: Aytekin KALENDER - Selçuk BAŞAR RİZE-DHA

==================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz İkizdere Güneyce Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title