Haberler

Kale'de Biber Festivali Yapıldı

Denizli'nin Kale ilçesinde bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Kaledavaz Biber Festivali'nde, "en iyi Kale biberi yetiştiricileri" belirlendi.

Türkiye'de coğrafi işaret belgesine sahip üç biberden biri olan Kale biberinin tanıtımı için düzenlenen 23. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali, Çarşı Meydanı'nda mehteran gösterisiyle başladı.

Kale Kaymakamı Murat Güneş, festivalde yaptığı konuşmada, bin yıldır toprakları işleyen, yeşerten insanların çocukları olarak, çiftçinin alın terinin, emeğinin karşılığını alması için çalıştıklarını belirtti.

Bölge halkının geçim kaynağı haline gelen biber tarımını geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güneş, "Çiftçimizin ürününün gerçek değerini bulması, ekonomik anlamda kalkınması, bugün yaşamış oldukları sıkıntıları gelecekte yaşamaması için gayret göstermekteyiz." diye konuştu.

Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla ise festivale katılımın az, ancak üretim ve kalitenin yüksek olduğuna işaret ederek, "Kale biberinin değeri, tanıtım faaliyetleriyle günden güne artıyor." dedi.

Konuşmaların ardından, 32 biber üreticinin katıldığı "En iyi Kale biberi" yarışmasında, Uluçam Mahallesi'nden Halil Yasıt birinciliği elde etti. Demirciler Mahallesi'nden Mehmet Akça ikinci, Alanyurt Mahallesinden Hakkı Yasıt ise üçüncü oldu.

Yarışmada birinci olan ve tören alanına deve üzerinde gelen Halil Yasıt'a ödülünü, Kale Kaymakamı Murat Güneş verdi.

Festivale, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, Kale Jandarma Komutanı Uğur Bekir Bakırcı, MHP İl Başkanı Cafer Birtürk, AK Parti İlçe Başkanı Yılmaz Baylavlı, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kale biberi

Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2008 yılında yaptığı başvuru üzerine coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kale biberi, rengiyle farklılık gösteriyor. Ağırlığı ortalama 125-150 gram olan Kale biberinin tanesinin 250-300 gram gelenleri de bulunuyor.

Kale biberi, yapılan kimyasal analizlerinde de özellikle potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengin olmasıyla öne çıkıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title