Haberler

BALIKESİR - Kadınların atık malzemelerden yaptıkları "el emeği" ürünler yurt dışına gönderiliyor

Güncelleme:

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde kadınların atık malzemelerden elde ettikleri ürünler, Mısır, Fas, Tunus ve Ürdün'ün de aralarında bulunduğu 11 ülkeye gönderiliyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Susurluk Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi'nin desteğiyle bir araya gelen 130 kadın, "Ömür Üreten Kadınlar Girişimi"ni kurdu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kurslarında (BALMEK) eğitim alan kadınlar, kooperatif başvurusunda bulundu.

Yöresel bebek, korkuluk, dekoratif mum gibi birçok ürünü evlerinde bulunan veya atılacak malzemelerle bir araya getiren kadınlar, satılan ürünlerden aile bütçelerine katkı sağlıyor.

9 Şubat'taki Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarına (EMITT) giderek stant kuran Susurluklu kadınlar, burada Filistinli bir iş insandan sipariş aldı.

Filistinli iş adamı üzerinden Mısır, Fas, Tunus gibi 11 ülkeye ilk etapta 500 adetlik ürünü gönderen kadınlar, böylece yurt dışına açıldı.

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların ilçelerinde hem meslek edindiğini hem de aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyledi.

Mahallelerde üretimi fonksiyonel hale getirip gıda üretimle ilgili çalışmalar yaptıklarını aktaran Güney, şöyle konuştu:

"Tesislerimize şu anda gıdalarımız da satılıyor, makarna, erişte gibi şeyler üretiliyor ve satılıyor. İleride daha fazla köy üretimini e-ticaret kanalıyla satışa sunacağız. Burada herkesin ürettiği ürünler belli, bunlar kayıt altına alınır, satış yapılır. Gerekli finansı üreten hanımefendiye ulaştırılır. Ülkemizde kadınlara son derece önemli görevler düşüyor. Kadınlarımız potansiyel kabiliyetlerini ortaya döksünler, üretsinler. Kadın üretmeli, çalışmalı iş hayatında olmalı, muhtaç olmamalı."

"Burası bana terapi gibi geldi"

Üretim yapan kadınlardan Nigar Başkaya da daha önce halk eğitimin kurslarına gittiğini daha sonra da Ömür Üreten Kadınlar'a dahil olduğunu anlatarak, şunları belirtti:

"Psikolojik tedavi görüyordum, haplar kullanıyordum, doktor doktor geziyordum. Buraya geldiğimden beri 3 yıldır doktora gitmiyorum. Gayet de memnunum, burası bana terapi gibi geldi. İyileştim, yani çok iyiyim. Arkadaşlarım, huzurum var. Arkadaşlarla iletişimimiz güzel, burası mükemmel yani. Evde oturmanın hiç anlamı yok, bence bütün kadınlar buraya gelsinler."

"Marangoza gidip erkek çalışanı gibi zımpara yaptık"

Üretim yapan kadınlardan Beste Boz ise ilçedeki protokolün bir çok hediyesinin kadınların ürettiği ürünlerden oluştuğunu dile getirdi.

Boz, geri dönüşüme önem verdiklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Şu anda korkuluk yapıyoruz. 'Eski yün, evde kullanılmayan kot parçası gömleklerinizi, getirin biz değerlendiririz' sloganıyla başladığımız çalışmanın sonucunda şu anda yaptığımız ürünler yurt dışına ihracat edilmektedir. 13 farklı kategoride yöresel dibekçi kadınlarımız, yöresel ayrancı kadınlarımız, korkuluk, mum, fincan altlığı, kabak saksı gibi ürünlerimiz mevcuttur. Şu anda biz ürünlerimizi ihraç etmek üzere koliledik, Allah nasip ederse şu anda ürünlerimiz yurtdışı ihracatına çıkacak."

Ürünleri 21 iş gününde tamamladıkların aktaran Boz, mesai arkadaşlarına teşekkür ederek, "Yeri geldi saat 23.00 de çıktılar, yeri geldi 00.00'da evlerine gittiler. Çaylak mesire alanımıza gidip doğadan yosun topladık, marangoza gidip erkek çalışanı gibi zımpara yaptık. Yeri geldi boyama işlerini biz yaptık, erkek gücünü biz bayanlar olarak üstlendik." dedi.

Boz, yurt dışına daha fazla ürün göndermeyi hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title