Haberler

    Kaçak Elektrikte Öyle Yöntemler Geliştiriliyor Ki...

    Elektrikte mucit vurguncular "pes" dedirtti. Sayaçlara uyutan yazılım yükleyen kaçakçılar uzaktan kumandayla faturayı yüzde 90 düşürdü.

    - Kaçak elektrikte yeni geliştirilen yöntemler, bilim adamlarına parmak ısırtıyor. Denetimleri sıkılaştıran ekipler, vurguncuların inovasyonda sınır tanımadıklarını tespit etti. Görünen o ki yazılım ihracında dünyaya kafa tutan Türkiye, bu yeteneğini elektrik sayaçlarında da konuşturuyor.

    Sayaçlarda son teknoloji yazılımlarla kaçak yöntemler geliştirildiğini saptayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. de boş durmayıp sistemlerini yeniliyor. Kaçakçıların bu alandaki son buluşu ise 'uzaktan kumandalı sayaç uyutma cihazı' oldu. Sayaçların içine yerleştirilen ve daha sonra kumanda veya internet üzerinde kontrol edilebilen bu cihazlar, ibreyi uyku moduna geçiriyor. Akıllı yazılımı ve sensörler sayesinde ise herhangi bir kontrol anında, uyku modu devre dışı kalıyor. Sistem dikkat çekmesin diye sayaç, bazı günler uzaktan kumandayla daha hızlı veya yavaş çalıştırılıyor.

    Yüzde 90 düşürüyor

    Bu müdahale, faturayı yüzde 90 oranında düşüyor. Yazılım oyununu, özel takip ve Ar-Ge birimi bulunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin 100 kişilik saha kontrol ekibi ortaya çıkardı.

    15 bin müşteri, merkezden izleniyor

    Teknolojik gelişmelerin kaçak kullanım şekillerini de değiştirdiğini belirten Boğaziçi Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Abdullah Atalay, kaçak elektrik kullanımını tespit ve önleme konusunda sıkı bir denetim mekanizması geliştirdiklerini söyledi. Atalay, şöyle konuştu: "Mobil ekiplerimiz, gelişmiş elektronik ekipmana sahip. Uzaktan Sayaç Okuma Sistemi ile toplam tüketimin yüzde 40'ına karşılık gelen yaklaşık 15 bin müşteriyi merkezden izleyebiliyoruz. Yeni altyapı yatırımlarıyla bu sayıyı 40 bine çıkaracağız. Bu konuda Ar-Ge ve elektronik teçhizat yatırımlarımız sürüyor."

    Kaçak oranı yüzde 15

    Ülke genelinde yüzde 20'lerinde seyreden kayıp-kaçak oranı son dönemde yüzde 15'e geriledi. Enerji Bakanlığı verilerine göre 5 yılda oluşan kayıp-kaçak bedeli 16 milyar TL'yi buldu. En yüksek oran Dicle Elektrik'in dağıtım yaptığı bölgede tespit edildi. Bu bölgede 2007-2012 arasında kayıp-kaçak oranı yüzde 64 ila 73 arasında değişti.

    Kaynak: Sabah

    Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Abdullah Atalay Türkiye Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title