Haberler

İzmir: Hasır Bilezikler İzmir Fuarı'nda Sergilenecek

İzmir'in Aliağa ilçesinde üretilen dünyaca ünlü hasır bilezik ve takı ürünleri 1-10 Eylül tarihlerinde açılacak olan 75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda tanıtılacak. İzmir Kültürpark'da 1-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda, Aliağa'da ev hanımları tarafından üretilerek ünü kısa sürede yurt sınırlarını aşan hasır bilezik ve takı ürünleri de sergilenecek. Katıldığı her fuarda ziyaretçilerin ilgi odağı olan Hasır bilezik ve takı ürünleri İzmir Fuarında Aliağa Ticaret Odası Standında sergilenecek.

İzmir'in Aliağa ilçesinde üretilen dünyaca ünlü hasır bilezik ve takı ürünleri 1-10 Eylül tarihlerinde açılacak olan 75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda tanıtılacak. İzmir Kültürpark'da 1-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda, Aliağa'da ev hanımları tarafından üretilerek ünü kısa sürede yurt sınırlarını aşan hasır bilezik ve takı ürünleri de sergilenecek. Katıldığı her fuarda ziyaretçilerin ilgi odağı olan Hasır bilezik ve takı ürünleri İzmir Fuarında Aliağa Ticaret Odası Standında sergilenecek.

Aliağa Ticaret Odası, Aliağa'da ev hanımlarının yaptığı ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmak üzere Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya ve Ticaret odası öncülüğünde kurulan S.S Aliağa Toplumsal Üretim Mesleki Eğitim ve Küçük Sanat Kooperatifi'ne (S.S Altüm Koop) İzmir fuarında bir stand tahsis etti. Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve S.S Altüm Koop Başkan vekili Adnan Saka, Aliağa'da ev hanımlarının el emeği göz nuru ürünlerinin 75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda sergilenerek ilçeye önemli bir tanıtım imkanı sağlanacağını açıkladı. 2004 yılında Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nın fikir babası olduğu "hasır Bilezik projesi Aliağa Halk Eğitim Merkezi bünyesinde başlatıldı. Kısa sürede ev hanımları ve genç kızların büyük ilgisiyle karşılaşan kurslardan bugüne kadar 600'ü aşkın kursiyer mezun oldu. Aliağa'da açılan hasır bilezik kursunda, bilezik yapımını öğrenen kadınlar, ürettikleri bilezikleri satarak ailelerinin geçimine önemli katkı sağlıyor. Kurslardan mezun olarak profesyonel üretime geçen ev hanımı ve genç kızlar bugüne dek 2 bine yakın bilezik yaparak sattı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Aliağa, Türkiye genelde tarafından Rafineri, Petkim gibi kuruluşlarla birlikte Sanayi kenti olarak tanınır. Ancak 2004 yılında İlçe Kaymakamımız Emir Osman Bulgurlu öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi'nde başlatılan Hasır Bilezik kurslarıyla birlikte Aliağa, Türkiye'nin en önemli el sanatları üretim merkezlerinden biri haline geldi. Halk Eğitim merkezi'nde üretilen hasır bilezik ve takı ürünlerinin Türkiye'nin her yerine pazarlanması ve ihracat olanaklarını geliştirmek amacıyla 2005 yılının Kasım Ayında; Aliağa Kaymakamlığı, Aliağa Belediyesi, Aliağa Ticaret odası öncülüğünde S.S Aliağa Toplumsal Üretim Mesleki Eğitim ve Küçük Sanat Kooperatifini (ALTÜM KOOP) kurduk. İzmir Fuarı, ünü yurtdışına taşan ve Aliağa'da ısrarla yaşatılmaya çalışılan hasır bileziğin tanıtımı için önemli bir imkan sağlayacak" dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, "1 Eylül'de açılacak olan 75. İzmir Enternasyonel Fuarı'nda yüzlerce firma, binlerce ürünü tanıtacak. Aliağa Ticaret odası olarak biz de Aliağa'da yüzlerce ev hanımına ekonomik gelir sağlayan hasır bilezik ve takı ürünlerinin böylesine kapsamlı bir tanıtım ortamında sunmak istedik. Aliağa'da ev hanımlarımız ve genç kızlarımızın büyük bir çaba, itina ve emek harcayarak ortaya çıkardığı birbirinden eşsiz takı ürünlerinin gururunu İzmirlilerle paylaşmaktan mutlu olacağız" dedi.

Hasır bilezik, 31-32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılmaktadır. Oldukça zahmetli olan ve büyük bir ustalık gerektiren el sanatı Aliağa'da Halk Eğitim Merkezi'nde sıkı bir eğitimden geçirilerek uzmanlaşmış ev hanımları ve genç kızlar tarafından özenle yapılmaktadır. Aliağa Halk Eğitim Merkezi'nde Gerek altın ve gerekse gümüşten hasır bilezik, kemer, kolye, set, yüzük, rozet ve bileklikler yapılmakta ve yurdun hemen her yerine gönderilmektedir. Üretilen ürünlere yurt dışından da büyük ilgi gösterilmektedir. Tamamen el emeği, göz nuru olan bu Anadolu kültür birikiminin en değerli sanatını, Aliağa'da telleri evlerinde ve Halk Eğitim Merkezi'nde ören S.S Altüm Koop üyesi Aliağa'lı genç kızlar ve kadınlar yaşatmaktadır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title