Haberler

İzmir foçalı kadınlar narlı türküler eşliğinde nar ekşisi üretiyor

Güncelleme:

Foçalı kadınlar narlı türküler eşliğinde nar ekşisi üretiyorİzmir'in Foça İlçesi'nde 2 yıl önce kurulan ve 110 üyesinin büyük çoğunluğu kadın olan Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yörenin mevsimlik ürünlerini işleyerek üretim yapıyor.

Foçalı kadınlar narlı türküler eşliğinde nar ekşisi üretiyor

İzmir'in Foça İlçesi'nde 2 yıl önce kurulan ve 110 üyesinin büyük çoğunluğu kadın olan Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yörenin mevsimlik ürünlerini işleyerek üretim yapıyor. Geçen ağustos ayı sonunda ilk alarak domates salçası ve konservesi imalatı için bir araya gelen üyeler çalışmalarını şimdi ise içinde nar kelimesi geçen türküler eşliğinde nar ekşisi üreterek sürdürüyor.

Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yöredeki üreticilerden nar ekşisi yapılmak üzere toplam 1 ton nar satın aldı. Satın alınan bu narların, ilçe merkezi ve bağlı yerleşim birimlerinde oturan kooperatif üyeleri tarafından yıkama, kesme, tanelerini ayırma, sıkma ve kaynatma işlemlerine başlandı. Kooeratif üyesi ziraat mühendislerinin gözetiminde ve direktifleri doğrultusunda hiçbir katkı maddesi kullanılmadan elde edilen ürünler son aşama olarak şişeleniyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışma nar tanelerini kabuğundan ayırmak için kullanılan tahta kaşıkların ritmiyle, 'Nar Ağacı Narsız Olur Mu' ve 'Nar Tanesi Tanesi' gibi özellikle içinde nar kelimesi geçen türküler söylenerek hava kararıncaya kadar devam ediyor.

'KOOPERATİFTE BİR GÜVEN ÇEMBERİ OLUŞTURDUK'

Kooperatif üyesi kadınlardan Nilgün Gök, ilçeye bağlı Yenifoça Mahallesi'nde oturduğunu, kooperatifin kuruluş ilanını duyunca ilk üye olanlardan birisi olduğunu söyledi. Gök, eski usül imece yapılarak üretmenin en zevkli üretim şekli olduğunu söyledi. Nilgün Gök, Bir taraftan üretiyoruz, diğer taraftan üyemiz olan ziraat mühendislerinin verdiği mantar üretimi, doğal ürünleri kurutma, domates konservesi, nar ekşisi, sabun, çam kozalağıyla yoğurt yapma gibi kurslarla kendimizi geliştiriyoruz. Tabii ki hepimizin işe ihtiyacı var. Ama aslolan, doğru yerde doğru şeyi yapmak. Burada kooperatifle bir güven çemberi oluşturduk. Birbirini hiç tanımayan insanlar bir araya geldik, dost olduk. Şimdi hep birlikte imece usülünü deniyoruz. Bugün yaptığımız nar ekşisi imalatı oldukça meşakkatli ve yorucu bir iş. Ama biz son derece keyifle, neşeyle çalışıyoruz dedi.

'YÜZDE 100 GÜVENLİ ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ'

Foça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nurgül Uçar Aktuğ da üyelerin dostluk ve dayanışma içinde işlerinden zevk alarak üretim yaptıklarını belirtip, Tüm ürünlerimiz yüzde yüz katkısız, kendimizin de tükettiği, herkesin güvenle tüketebileceği ürünler. Satış sorunumuz yok. Toplumumuz sağlıklı ürün arayışı içinde. Biz de buna özen gösteriyoruz. Geçen ağustos ayı sonunda ürettiğimiz 1000 kavanoz domates konservesi satıldı. 1000 kavanoz salça ise satışa hazır hale gelmesi için bekletiliyor. Kooperatif olarak markamızı yaratma yolundayız dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmir Foça Nar Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title