Haberler

İsveç Günde 6 Saat Çalışıyor, 8 Saat Çalışanlar İsyanda

Güncelleme:

Çalışma saatlerinin genelde 6 saat olduğu İsveç'te 8 saat çalışanlarda artık 6 saatlik mesaiyi dillendirmeye başladı.

İsveç'te birçok sektörde uygulanan 6 saat mesai uygulaması, 8 saat mesai yapan sektörler tarafından tartışılmaya başlandı. 8 saat mesai yapan sektörlerde ülkede 6 saat mesai talep etmeye başladı.

2 BİN'LERİN BAŞINDA BAZI DENEMLER YAPILDI

Ülkenin batı kıyısında Toyota şirketinin servis merkezinde 10 yıl önce teknisyenlerin vardiyaları azaltılmıştı. Şirket kârlarında büyük bir artış görünce bu fikri devam ettirdi. 1990'larda ve 2000'lerin başında da kamu sektöründe bazı denemeler yapıldı. Son aylarda ise Stockholm'de bazı yeni şirketler bu fikri uygulamaya koydu. Kısa mesai saatlerini uygulayan hastaneler de bulunuyor.

HEMŞİRELERİN MESAİ UYGULAMALRI 6 SAATE İNDİRİLDİ

İsveç'in batısındaki bir yaşlılar evinde 80 hemşirenin iş saatleri 2 yıllık deneme programı çerçevesinde Şubat ayında 6 saate çekildi. Buna benzer bir yaşlılar evinde çalışan 80 görevli ise 8 saatlik mesailerini sürdürüyor.

"İŞ KALİTESİNİN ARTTIĞINI GÖREBİLİYORUZ"

Göteborg Kent Konseyi için bu konuyu araştıran uzman Bengt Lorensson "Somut sonuçlar çıkarmak için erken, ama kısa mesai yapan hemşireler daha az hastalık izni alıyor ve daha az stres yaşıyor" diyor. Lorensson çalışanların dans dersleri, kitap kulüpleri ve dışarda yürüyüşler gibi faaliyetlere katılmalarının ardından hasta bakımında ilerleme sağlandığını ifade ediyor. "Şu anda erken bulgulara bakıyoruz ama iş kalitesinin arttığını görebiliyoruz" diyor araştırmacı. Yerel ve uluslararası politikacılar projeyi yakında takip ediyor. Konuya küresel medyanın ilgisinden sıkıldığını söyleyen Loresson 6 saatlik mesainin İsveç'te çalışma hayatının bir normu olmasından henüz uzak olduğu kanısında.

25 TATİL GÜNLERİ VAR

İsveç'te çalışanların yalnızca yüzde 1'i haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) verilerine göre bu sayı ortalama yüzde 13'e göre en düşük oranlardan. İsveçlilerin yasalara göre 25 tatil günü var ve büyük şirketler genel olarak daha fazla öneriyor. Ebeveynler 480 gün ücretli izni eşler arasında paylaşmak koşuluyla kullanabiliyor. Şirketlerin çoğu akşam 5'ten sonra boş kalıyor.

Londra'dan Citibank'ın Stokholm'deki merkezine geçen Kanadalı Ameek Grewal "İngiltere'de çalışırken müşterilerin hafta sonları ya da akşamları iletişimde kalmak istedikleri ortamdan çok daha farklı bir deneyim" diyor.
İsveç modelinin çok daha yararları olduğunu düşünen Grewal, "Burada karşılıklı saygı var. Müşterilerimi aramak ya da e-posta göndermek için ofis saatlerini bekliyorum. Aynı şekilde tatildeyken aranmayacağımı da biliyorum" diyor.
Tabi İsveçliler'in 6 saatlik çalışma deneyimlerine geçişleri günlük 8 saatlik çalışma saatinden sonra geliyor.

GÜNÜN GERİ KALANINDA NE YAPIYORLAR?

Peki günde 6 saat çalışan bu İsveçliler günün geri kalanında ne yapıyor?

Erika Hellstrom ofisinin kapısını kapatıp yaşadığı kentteki koyu yeşil ormanda bir akşam yürüyüşüne çıkmaya bayılıyor.

34 yaşındaki sanat direktörü serbest olarak çalışırken çok daha karmaşık iş saatlerine sahipti. Ancak şimdi İsveç'te 6 saatlik mesai sunan ilk şirketlerden birinde görevli. İsveç'in ortasında Falun kentindeki bu şirket ulusal bir takıntı haline gelen iş-özel yaşam dengesi fikrinin ilk deneycilerinden.

"Bu bana göre kesinlikle muhteşem" diyor Erika.

Erika'nın çocukları yok, ama arkadaşları ve ailesiyle daha fazla zaman geçiriyor ve iş saatleri düştüğünden beri kendini çok "daha az stresli" hissediyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Stockholm İsveç Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

HAMİLELİK BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAŞLAR? #129328 Hamilelik belirtileri neler? Regl Döneminde Tampon Kullanmak Zararlı mıdır? Tampon kullanmanın riskleri var mı? Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi!
500

Yorumlar (8)

Erol:

Ya biz nplm 12 saat çlşyrz ??

3
0
yanıtYanıtla
bir türk:

burakinda biz 10 saat da calisiriz isten kacmayan milletiz almanyadan yaziyorum haftada 10 saat fazla mesayi alalim diye yagcilik yapiyoruz is verenlere hak kimizi aldiktan sonra ne var bu tembellige götürür adami cok da iyi birsey degil 6 saatmis bos haber buuu

0
2
yanıtYanıtla
Adanalı Mobil-ANDROID:

Bizde Çukurovada 12 saat çalışıyoruz aldığımız 1000 tl ev kira vs vs İngiliz dili ve edebiyatı marmara Üniversitesi mezunuyum yaşasın sömürülen emekler ne diyelim abi (yinede elhamdülillah) ama hakkı bu değil be abi

0
0
yanıtYanıtla
Ny usa:

Onceden bende 12 saat calisiyordum stres ve sinirli oluyordum baska is buldum 8 aydir calisiyorum gunde 5 6 saat cumartesi pazar tatil yazin isten sonra hergun denizde ve baliktaydim ne stres kaldi nede sinir

0
0
yanıtYanıtla
YALAN HABER GÖTEBORG DAN YASIN:

Bu haber yalan dan başka bişey deil.12 saat çalışan da çok özellikle Türkler çalıştırıyor .

0
0
yanıtYanıtla
faruk:

böyle uydurma habermi olur?? Ben isvecde yasiyorum . bu 6 saat hikayesi tamamen uydurma. . Daha önceleri sabit isci yani her zaman 8 saat calisan isci vardi simdi ise saat iscisi tutmaya basladilarki isveren isciyi ihtiyac halinde cagiriyor ve saatle para öduyorki verdigi isveren vergisi dusuk olsun diye. Yani iscilerin eline gecen cok az bir maas ve her zaman isverenin telefonunu beklemek zorunda.

0
0
yanıtYanıtla
haci:

yunanistanda da zamaninda boyle baslamisti

0
0
yanıtYanıtla
erciyes:

devlet okullarında hizmetliler 3 saat çalışır. bina görevlileri öyle.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title