Haberler

İstanbul: Cem Yılmaz "Hokkabaz" İçin Tesbit İstedi

Komedyen Cem Yılmaz, Senaryosunu Yazıp, Başrolünü Oynadığı 'Hokkabaz' Filmin, Gazeteci Savaş Ay Tarafından 1999 Yılında Yazdığı 'Şeytan Torbası' Adlı Senaryodan Çalıntı Olduğunu İddia Etmesi Üzerine Mahkemeye Başvurdu.

Komedyen Cem Yılmaz, senaryosunu yazıp, başrolünü oynadığı 'Hokkabaz' filmin, gazeteci Savaş Ay tarafından 1999 yılında yazdığı 'Şeytan Torbası' adlı senaryodan çalıntı olduğunu iddia etmesi üzerine mahkemeye başvurdu.

Yılmaz adına İstanbul 1. Fikri ve Sinai Mahkemesi'ne başvuran avukat Oğuz Müftüoğlu, çalıntı seneryo iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürerek filmin seneryosunun kime ait olduğunun belirlenmesi için tespit talebinde bulundu. Müftüoğlu ayrıca iki senaryoyuda gördüğünü belirterek, "aradaki tek benzerlik her iki senaryodada sihirbaz olması ve o dönemlerde sanatçıların çok yaptığı Anadolu turnesine çıkılması.Ay'ın senaryosu hisseli harikalar kumpanyası tarzı gibi. Bilimsel yollara da başvurduk" dedi. Talebi inceleyen mahkeme, bir kaç gün içinde karar verecek.

Cem Yılmaz'ın aynı zamanda Ali Taner Baltacı'yla birlikte yönetmenliğini üstlendiği "Hokkabaz" filmi vizyona girer girmez, çalıntı olduğu yolunda tartışmalar başlamıştı. Hokkabaz'ın, 1999'da yazdığı "Şeytan Torbası" adlı senaryodan çalıntı olduğunu iddia eden Gazeteci Savaş Ay, "İnsanın 'Doktor bu ne?' diyesi geliyor. Senaryoyu ilk okuyanlardan biri de Ahmet Altan'dır mesela... O dönem ekonomik kriz nedeniyle filmi çekemedim. Ama oyuncularım bile belliydi. Başrollerde Memet Ali Alabora ve Doğa Rutkay olacaktı. Senaryo elbette bire bir aynı değil ama hikyenin ana fikri tamamen aynı. Yani Cem Yılmaz fikir hırsızlığı yaptı. Kendisini mahkemeye vereceğim" demişti.

Tazminat davası da açmaya hazırlanan Savaş Ay, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Şeytan Torbası"ndaki hikayenin 1965 yılında geçtiğini, bu tarihe gönderme yapmak için de Yılmaz'a 1965 YTL'lik manevi tazminat davası açacağını belirtmişti. Savaş Ay, şöyle konuşmuştu:

"Benim yazdığım senaryoda, başarılı olamamış bir sihirbaz, bir sağlık sorunu nedeniyle para bulmak için Anadolu'ya turneye çıkıyor ve baba oğul arasında çelişkiler yaşanıyor. Hokkabaz'ın ana fikri de bu. Bu senaryom birçok sinemacının elinde vardı. Bu ailemin hikayesi. Babam 45 sene profesyonel sihirbazlık yaptı. Hayatımız turnelerde geçti"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title