Haberler

İşsizlik, Arz ve Talebin Çakışmamasından Kaynaklanıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki İşsizliğe İnanmadığını, Mevcut İşsizliğin İse İstihdamdaki Arz ve Talebin Birbiriyle Çakışmamasından Kaynaklandığını Söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'deki işsizliğe inanmadığını, mevcut işsizliğin ise istihdamdaki arz ve talebin birbiriyle çakışmamasından kaynaklandığını söyledi.

Bir dizi açılış ve etkinliğe katılmak üzere Bursa'ya gelen Bakan Çağlayan, Bursa Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'istişare değerlendirme toplantısı'na katıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de istihdamın arz ve talebinin çakışmamasından dolayı işsizlik olduğunu ifade eden Çağlayan, "Diyorlar ki 'Allah Allah bu bakan uzaydan mı geldi? Türkiye'de milyonlarca işsiz var'. Doğru Türkiye'de işsizlik var. Ama Türkiye'de istihdamın arz ve talebinin çakışmamasından dolayı işsizlik var. Ben de sanayiciyim. Gazetelere ilan veriyordum. Dedim ki, '100 tane alüminyum işçisi bulun getirin. İşe alıyorum' Ama bir tane gelmiyordu. Türkiye geçmiş dönemde bu konuyu ıskaladı. İşgücü planlamasını yapamadı. Üniversitelerimizin bugün birçok bölümden mezun olan insanımız, gelip bizden çaycılık ve odacılık yapmak, asgari ücretle çalışmak için iş istiyor. Çaycılık ve odacılık yapmak için üniversite bitirmeye gerek yok. Bu noktada YÖK ile çalışmaya başmadık. Başkana 6 sayfalık mektup gönderdim. Üniversiteler bundan sonra istihdamın talebine göre arz yapmak zorunda" dedi.

Teşvik ve fon alabilmek için iller arasında yarışların başladığını ifade eden Bakan Çağlayan, bir ildeki organize sanayi bölgesinin yüzde 75'inin üretime başlamaması durumunda kendilerine gelinmemesini istedi. Bir işadamının, 'Yaklaşan seçimler öncesi ve erken seçimlerin konuşulduğu dönemde yapılan açıklamalar tesadüf müdür' şeklindeki sorusunu doğru bulmadığını belirten Bakan Çağlayan, "Biz istihdam paketini bu gün açıklamamız gerekiyorsa, bekletelim de 6 ay sonra mı açıklayalım? Veya 6 ay önce bitmişti de şimdi mi açıklıyoruz" diye konuştu.

BTSO Başkanı Celal Sönmez ise yeni teşvik yasası paketinin kısmen de olsa piyasaya yansıdığını dile getirerek, istihdam paketini sabırsızlıkla beklediklerini vurguladı. Borsa Başkanı Rıza Aydın da, sanayi envanterinin ticaret ve tarımı da kapsamasını talep ederken, Bursa ovasının korunmasını ve Bursa için özel kanun çıkartılmasını istedi. BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa'da 6 bin kişinin küçük sanayi sitesine muhtaç olduğunu dile getirerek, bu konuda devlet desteği beklediklerini kaydetti. BUSİAD Başkanı Arif Özer de, sanayicinin üzerindeki yüklerin kayıtdışılığını körüklediğini anlatarak, sanayinin sürekli gelişmesine rağmen eğitimli eleman bulmakta zorlandıklarını söyledi.

Toplantı sonunda BEGEV'i gezerek bilgi alan Bakan Çağlayan, daha sonra Bursa Girişimci İşadamları Derneği'nin (BUGİAD) 15. yıl onur gecesine katılarak, işadamlarına çalışmaları hakkında bilgi verdi.

(OMR-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title