Haberler

İspanyol Mahkemesi Tibet'teki Soykırım İddialarını Artık Soruşturmayacak

İspanyol hükümeti, İspanyol mahkemelerinin uluslararası suçları soruşturma yetkisini kısıtladı.

İspanyol Ulusal Mahkemesi, Tibet'te soykırım yapıldığına ilişkin devam eden soruşturmanın kapatılmasına karar verdi.

İspanya'da uluslararası suçlara bakma yetkisi olan mahkeme, 2006 yılında açtığı Tibet halkına soykırım iddiasıyla ilgili soruşturmaya ilişkin, 2013 yılında haklarında arama ve tutuklama kararı çıkardığı iki eski Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin ile Hu Jintao ve 6 eski üst düzey siyasi yöneticinin yargılanamayacaklarına hükmetti.

Söz konusu kişilerin İspanyol olmadıkları ve İspanya'da yaşamadıkları için yargılanamayacaklarını kararlaştıran mahkeme, soruşturmanın da kapatılmasına karar verdi.

Mahkeme karara gerekçe olarak İspanyol hükümetinin getirdiği tasarı ile mecliste yasalaşan hukuk reformu uyarınca İspanyol olmayan ve İspanya'da yaşamayanların İspanyol mahkemeleri tarafından yargılanmalarına verilen yetkinin kaldırılmış olmasını gösterdi.

Reformdan önce mahkeme, soykırım ve insanlık suçu gibi uluslararası suçlarla ilgili soruşturma açma yetkisine sahipti.

Öte yandan, ülkede yasalaşan hukuk reformu başka davaları da etkiledi. Reform nedeniyle, şimdiye kadar Ulusal Mahkeme'de 47, Palma Mahkemesi'nde ise 6 yabancı uyruklu "uyuşturucu kaçakçısı" serbest bırakıldı. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Hu Jintao İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title