Haberler

İsmek İhalesi... - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: - ''hodri Meydan... Tamamen Açık Yapılan Bir İhaledir''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) ve Seminerleri Organizasyonu Hizmet Alımı İşinin ihalesiyle ilgili iddialara karşılık, ''Hodri meydan... Tamamen açık yapılan bir ihaledir. Gücü yeten, yeterliliği olan firmalardan birkaçı bir araya gelerek, bu yeterliliği oluşturup ihaleye rahatlıkla girer'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) ve Seminerleri Organizasyonu Hizmet Alımı İşinin ihalesiyle ilgili iddialara karşılık, ''Hodri meydan... Tamamen açık yapılan bir ihaledir. Gücü yeten, yeterliliği olan firmalardan birkaçı bir araya gelerek, bu yeterliliği oluşturup ihaleye rahatlıkla girer'' dedi.

Topbaş, ihaleyle ilgili basında yer alan iddialara ilişkin Saraçhane'deki büyükşehir belediyesi binasında basın toplantısı düzenledi.

Yerel yönetimler olarak işsizlik konusuna çare olmak amacıyla sosyal projelere de ağırlık verdiklerini kaydeden Topbaş, bunların en önemlilerinden birinin de İSMEK meslek edindirme kursları olduğunu anlattı. 1996 yılında 141 öğrenciyle başlayan kurslardan bugüne kadar 237 bin kişinin faydalandığını belirten Topbaş, 2005-2006 eğitim döneminde 170 farklı bölgede, 97 branşta 120 bin kişiye eğitim verdiklerini hatırlattı.

Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tüm ihalelerin İhale Yasası'nın öngördüğü şartlar doğrultusunda hazırlandığına işaret eden Topbaş, ''İSMEK kurslarının şartlarını, metro yapım ihalesinden veya herhangi bir arıtma tesisi ihalesinden farklı düşünmek mümkün değildir'' dedi.

150 bin kursiyeri hedef alan 2006-2007 eğitim sürecine girerken, ihaleye katılanlardan yasanın öngördüğü taahhütnameyi istemenin hakları olduğunu belirten Topbaş, ''Eğer bir eleştiri olacaksa, bu yasayla ilgili bir eleştiri olmalıdır. Zaten biz de zaman zaman, bu yasadan dolayı bazı mağduriyetlerimizi dile getirmekteyiz'' diye konuştu.

Yüklenici firmadan ihale öncesi adına kayıtlı araç, gereç ve malzeme talep edilmediğini belirten Topbaş, ''adrese teslim ihale'' ifadesinin yanlış ve haksız bir itham olduğunu savundu. İdari personel konusunda yeterlilik arandığını bildiren Topbaş, ''150 bin insanın teslim edileceği bir kurumun bunu başarabileceğini görmek gerekir'' dedi.

-''İHALE KARALANMAK İSTENİYOR''-

Teknik şartnamede yer alan ''100 bilgisayar, 50 ütü, 50 ütü masası, 50 saç kurutma makinası'' gibi ifadelerin ön şart olarak konulmadığını, bunların ihaleyi alan firmanın ihale sonrası için taahhüt etmesi gereken unsurlar olduğunu anlatan Topbaş, ''Bir firma bunlara sahipse ihaleye girebilir diye, bundan hareketle 'firma tarif ediliyor' demek, ne kadar abes ve çirkin bir ifade. Ali Dibo diye kavrama referans yapılarak, bu yönüyle ihale karalanmak isteniyor'' diye konuştu.

İhaleyi 4 yıldır aynı firmanın kazandığına ilişkin eleştirilere de işaret eden Topbaş, ''Büyükşehir Belediyesinden yıllardır, Sayın Dalan ve Sözen döneminden beri aynı işleri alan firmalar var. Yeterliliği, iş hacmi buna müsaitse, 'hayır sizler çekilin, itham ediliyorsunuz' deme hakkımız var mı?'' dedi.

Topbaş, 26 Haziranda ihaleye girmek için 7 firmanın dosya aldığını hatırlatarak, kendileri için önemli olanın ''tüzel kişilik ve iş yapabilirlik'' olduğunu vurguladı.

İSMEK'le ilgili açılan bir dava bulunmadığını da kaydeden Topbaş, 2005 yılı ihalesiyle ilgili Kamu İhale Kurumu'na yapılan itirazın reddedildiğini, yine ihaleyi alan firma aleyhine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayet hakkında da takipsizlik kararı verildiğini bildirdi. Topbaş, şunları kaydetti:

''Peki bu manşetler niye, niçin? İhaleye 4 gün kala böyle bir manşet atıyorsunuz. Bundan nasıl bir anlam çıkarılır, bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. 1 yıl önceki ihaleyle ilgili iddiaları bugünmüş gibi vererek kamuoyunu etkilemenin arkasında başka niyetler olabilir mi diye endişeleniyorum. Bu yayınların arkasından biz çıkıp desek ki, 'bazı duyumlar alıyoruz, bu çerçevede ihale dosyalarından alan firmalardan birini kollamak ve kullanmak adına manşetler atılıyor', ne kadar doğru olur? Böyle bir ithamı yapmayız da. Hodri meydan... Tamamen açık yapılan bir ihaledir. Gücü yeten, yeterliliği olan firmalardan birkaçı bir araya gelerek bu yeterliliği oluşturup ihaleye rahatlıkla girer. Kesinlikle, asla bir yönlendirme yoktur. Başımızı eğecek hiçbir iş yapmadık. Hiç kimseye hak etmediği, başaramayacağı bir işi verme arzusunda değiliz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

18 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 18 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İZMİR'DE YANGIN MI ÇIKTI? İzmir'de ne oldu? İzmir'de nerede yangın çıktı? Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title