Haberler
BBC

Işid, Tel Afer Yakınlarında Sert Direniş Gösteriyor

Irak güçlerinin, Tel Afer'den kaçan IŞİD militanlarının toplandığı Ayadiya kasabasında çok sert bir direnişle karşılaştıkları belirtildi.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Iraklı bir subay, direnişin Musul'da karşılaştıklarından 'defalarca daha kötü' olduğunu söyledi.

Iraklı askeri yetkililer, yüzlerce militanın kasabadaki bütün evler ve yüksek katlı binalarda konuşlandığını ve hükümet güçlerinin ilerleyişini zorlaştırdığını vurguladı.

Albay Kerim el Lami, IŞİD militanların ilk savunma hatlarını yarma harekatını "cehennemin kapılarını açar gibiydi" diye tanımladı.

El Lami "Yüzlerce Daeş militanı kasabadaki neredeyse her evde mevzilenmiş durumda. Musul'un eski şehirindeki çatışmanın şiddetli olduğunu düşünüyorduk ama bu defalarca kez daha zordu. Kaybedecek bir şeyi olmayan ve ölmeye hazır yüzlerce zorlu savaşçıyla karşı karşıyayız" dedi.

Iraklı komutanlar, bunun üzerine IŞİD mevzilerine havadan saldırıları ve top atışlarını yoğunlaştırdı ve bölgeye takviye kuvvetler yolladı.

Irak Ordusu geçen Pazar günü IŞİD'in Irak'ta elinde tuttuğu son kent olan Tel Afer'in 'kurtarıldığını' söylemişlerdi.

Tel Afer'in ele geçirildiği duyurusu, Irak ordusu'nın 50 bin personel, hava kuvvetleri, federal polis, özel kuvvetler ve Haşdi Şabi milisleriyle başlattığı operasyondan bir hafta sonra yapıldı.

Haşdi Şabi'nin internet sitesinde yapılan açıklamada, ordu ve polise bağlı özel güçlerin, milislerin de desteğiyle Ayadiya'nın kuzeyindeki bir camiyi ele geçirdikleri ve kasabadaki ana yolda tamamen kontrolü aldıkları belirtildi.

Açıklamada, şiddetli çatışmaların yaşandığı ve sık sık IŞİD keskin nişancılarının ateşiyle karşılaşıldığı da vurgulandı.

Irak hükümeti, kentin büyük kısmında yıkıma yol açan, binlerce sivilin ölümüne, 900 bin kişinin de evlerinden olmasına neden olan dokuz aylık mücadelenin ardından Temmuz'da Musul'da zafer ilan etmişlerdi.

Ayadiya'da sivil olup olmadığı bilinmiyor, ancak BM Tel Afer bölgesinden yarısı son iki haftada olmak üzere Nisan'dan bu yana 42 bin kişinin kaçtığını söylüyor.

Tel Afer'de zafer kazanılması, IŞİD'ın Irak'tan iki bölge dışında çıkartılması anlamına geliyor. Bunların birincisi 170 kilometre uzaklıktaki Havice, diğeri de 220 kilometre güneyde, Fırat Vadisi'ndeki Ana'dan El Kaim'e dek uzanan bölge.

BBC

Musul Irak Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title