Haberler

'İnsanlara 1 Yıl Sonra Yapay Kan Verilmeye Başlanacak'

Güncelleme:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin 3 yıllık çalışmaları sonucu üretilen yerli yapay kan, deney çalışmalarının ardından 1 yıl içinde insanlara verilmeye başlanacak.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, 3 yıllık çalışma sonucu yerli yapay kan ürettiklerini belirterek, "Deney çalışmalarımızı 1 yıl içinde tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Sonra insanlar üzerinde klinik çalışmalarına başlayacağız." dedi.

Adnan Ayhancı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen "1. Ulubat Bilim Zirvesi"ndeki sunumunda, yapay kan çalışmalarındaki son durum hakkında bilgi verdi.

"3 YILDA YERLİ YAPAY KAN ÜRETMEYİ BAŞARDIK"

Üniversitede 20 kişilik ekibin gece gündüz çalışıp 3 yılda tamamen yerli yapay kan üretmeyi başardığını vurgulayan Ayhancı, ayın sonunda bekledikleri cihazların gelmesinin ardından, deney hayvanlarında yapay kan uygulamasına başlayacaklarını söyledi.

"1 YIL SONRA İNSLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ"

Deney çalışmasının 7-8 ay sürebileceğini dile getiren Ayhancı, şöyle devam etti:
"Deney çalışmalarımızı 1 yıl içinde tamamlamış oluruz diye düşünüyorum. Sonra insanlar üzerinde klinik çalışmalarına başlayacağız.

"TAMAMEN YERLİ"

Dünyada pek çok ülkede yapay kan üretildi. Bizim geldiğimiz aşama, en son aşama. Bütün yapay kanların handikaplarını, eksiklerini bilerek onların üstesinden geldik. Bazı şeyleri tekrar tekrar deniyoruz ki sorun çıkmasın. Şu ana kadar bir sorun çıkmadı. Tamamen yerli kan ürettik."

"3 ŞEKİLDE YAPAY KAN ÜRETİYORUZ"

Eskiyen kanların hemoglobinini kullanarak yapay kan üretebildiklerini belirten Ayhancı, "Bazı hayvanları kullanarak da kan üretebiliyoruz. Aslında 3 şekilde yapay kan üretimi yapabiliyoruz. Tamamen özel yöntemlerimizle yapay kanı ürettik." dedi.

İnsanların acil olaylarda ilk 1 veya 2 saatte kan kaybından ölebildiğine işaret eden Ayhancı, şunları kaydetti:

"KAN KAYBINDAN ÖLME ÖNLENEBİLECEK"

"İlk müdahale çok önemli. Ürettiğimiz yapay kanı ambulanslarda taşıyabileceğiz, oda sıcaklığında. Bu kanı bir veya bir yıldan biraz daha fazla süre muhafaza edebiliyoruz. Ambulanslarda, hastanın kaybettiği kan hemen verilebilecek, kan kaybından ölmesi önlenecek.

"HER KAN GRUBUNDAKİ İNSANA VERİLEBİLECEK"

Zaten hastalar kanama durumunda ilk anlarda hayatını kaybediyor. Kansızlıktan, kan kaybından ölümün önüne geçmek, savaşlarda askerlerimizin kan kaybından ölmesini önlemek için kan grubuna bakmadan hemen verilebilecek. Çünkü yapay kanın kan grubu yok. Her kan grubuna verilebiliyor.

"30 SAAT SONRA BÖBREKTEN ATILACAK"

Biyo uyumlu kan olacak, hastanın hayatını kurtardıktan 30 saat sonra dönüşüp böbrekten dışarı atılacak."

Zirvenin açılışına, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ile Türkiye genelindeki üniversitelerden bilim insanları da katıldı.

Kaynak: AA / Sağlık

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (7)

ATABARITÜRK:

İLK ÜNİTEYİ KANSIZ HDPLİLERE VERSİNLER. . . YAPAYDA OLSA TÜRK YAPIMI KAN BULUNSUN İÇLERİNDE

61
2
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

lan yerli merli deyip boya vermeyesiz bize

10
7
yanıtYanıtla
burhan:

müthiş, gavurlar ve içimizdeki işbilrlikçileri engel olmaya çalışmasa bu ülke 10 yılda güney koreyi geçer

3
1
yanıtYanıtla
GTR:

sahte hocalarla beynini yikamis birimi gececek guney koreyi sen kuzey koreyi gecsen yeter :)

yanıt3
yanıt0
Recep Atli:

Onun icinmi liselere kuran kurslari, imam hatipler aciliyor? Hatim indirerekmi ilerleyecegiz. Ben hic Incili bastan sona ezbere bilen mucid duymadim, dünyamizi degistiren tüm mucidler hristiyan olduklari halde.

yanıt0
yanıt3
istanbul61:

bilim adamalarımızla gurur duyuyoruz içimizdeki hainler olmasa dediğiniz gibi ülke çok ilerler özellik içimizdeki hainler çete kurmanın peşinde üst tabaka yaratıp o tabakanın bir ferdi olmanın peşindeler bir çete yıkılıyor yerine daha büyük bir çete geliyor ülkemiz içen çalışanlar fedakarca bunlara rağmen çlaşoyorlar aselsan roketsan tai bayraktar ağaoğlu cengizler ülkemiz için fedakarlıklarla çalışıyor

1
1
yanıtYanıtla
BAYTARDA DENEYİN:

HELAL OLSUN. TEBRİK EDİYORUM, GURUR DUYDUM. ÜNİVERSİTELER BİLİM ÜRETMELİ. BİR BAŞKA ÜNİVERSİTEDEKİ ''BAYTAR BOZUNTUSU'' DA BİLİM ÜRETEMEDİĞİ İÇİN FİTNE ÜRETİYOR FESAT ÜRETİYOR İSTANBULUN FETHİNE DİL UZATIYORDU. . . EE ZEKA VE ÇAP MESELESİ, ÇAPIN KÜÇÜK OLUNCA MAHALLE KOCAKARISI GİBİ DEDİKODU YAPARSIN, AMA ZİNHAR BİLİM YAPAMAZSIN. ÇÜNKÜ BEYİN BOŞ. . . . BU YAPAY KANI ÖNCE BAYTARDA DENEYİN, BELKİ FAYDASINI GÖRÜR!

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title