Haberler

İller Bankası Yasa Tasarısı, Alt Komisyona Havale Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ele Alınan ve İller Bankası'nın Yeniden Yapılandırılmasını Öngören Kanun Tasarısı, Alt Komisyona Gönderildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan ve İller Bankası'nın yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısı, alt komisyona gönderildi.

Komisyon bugün Komsiyon Başkanı ve AK Parti Afyon Mileltvekili Sait Açba başkanlığında toplandı. Komisyonda, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun Tasarısı görüşüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, yasanın geneliyle ilgili komisyona yaptığı sunumda, İller Bankası'nın 1945 yılında kurulduğunu, kuruluş amacının il özel idareleri, belediyeler ve köy idareleri ile bunlara bağlı idarelerin hizmetlerini ve yatırımlarını desteklemek olduğunu belirterek, ancak bugün bu alanda bazı yetersizliklerni ortaya çıktığını belirtti. Özak, ''İller Bankası'nın, konusunda ihtisas sahibi bir kalkınma ve yatırım bankasına dönüştürülmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu çerçevede bankanın, Bankacılık Kanununa uygun olarak faaliyet alanları, organizasyonu, personel politikası ve istihdam şekli yeniden düzenlenerek, yeni mevzuata uyumlu hale getirilmiştir. Bu düzenleme ile bugüne kadar yerel yönetimlere götürülen teknik desteklerde ve yatırım faaliyetlerinde herhangi bir azalma söz konusu olmayacaktır'' diye konuştu. Özak, yeni düzenleme ile belediye ve özel idarelerden alınan yüzde 5 sermaye payı kesintisinin sona ereceğini, bu sayede yerel yönetimlerin gelirlerinde önemli miktarda artışlar meydana geleceğini ifade etti. Tasarıyla, 'İller Bankası Anonim Şirketinin (İLBANK)' kurulmasını da hükme bağlandığına dikkat çeken Bakan Özak, şöyle konuştu:

''Kanunla İller Bankası'nı yeniden organize edilmesi, kurumun büyük ve hantal yapısının değiştirilip, diğer kamuya ait kalkınma ve yatırım bankaları gibi hizmet öncelikli esaslar içinde daha etkin ve verimli bir faaliyet gösterecek hale getirilmesi amaçlanmıştır''.

Bu arada, AK Parti ve CHP, tasarının alt komisyona havale edilmesine ilişkin bir önerge verdi. Komisyon Başkanı Açba'nın, '2 grubun önerisi' yönündeki sözlerine, Anavatan Partisi Mardin Milletvekili Muharrem Doğan tepki göstererek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 3 parti grubunun bulunduğunu belirtti. Kendilerinin yok sayıldığını öne sürin Doğan, bu durumu protesto etmek amacıyla komisyon yoklama tutanağını imzalamayacağını ifade ederek, ''Kendi aranızda yapın, ne yapıyorsanız. Biz seyirci kalalım'' dedi. Bunun üzerine Açba, bu ifadeyi kendilerine gelen 2 grup önerisi nedeniyle söylediğini bildirdi ve milletvekillerinin araya girmesiyle tartışma sona erdi. Bu tartışmaların ardından AK Parti ve CHP'nin önerisiyle alt komisyona havale edildi.

(AU-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title