Haberler

Hürriyet, Trader Medıa East'in Yüzde 67,3'ünü Satın Aldı

Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet'in Doğu Avrupa Ülkeleri ve Rusya'nın Lider Reklam Yayıncılığı Şirketi Trader Media East'in (Tme) Yüzde 67,3'ünün Londra Borsası'ndan Çağrı Yoluyla Satın Alındığını Açıkladı.

Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet'in Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın lider reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East'in (TME) yüzde 67,3'ünün Londra Borsası'ndan çağrı yoluyla satın alındığını açıkladı.

Satın almaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Vuslat Doğan Sabancı, Cuma günü itibariyle Hürriyet'in tamamı 500 milyon dolar üzerinden yüzde 67,3'ü için 336,5 milyon dolar ödeyerek TME'yi satın aldığını belirtti.

Vuslat Sabancı, bu yatırıma girerken Hürriyet'in bugüne kadar çizdiği başarılı grafikle Türkiye ve Hürriyet'in geleceğine olan inançlarından cesaret aldıklarını söyledi.

TME'nin 5 büyük ortağın hisselerini satmayıp kendileri ile devam etme kararı aldıklarını söyleyen Sabancı, hisse fiyatında 10 doların doğru bir fiyat olduğunu ve bunun üzerine çıkma gibi bir niyetleri bulunmadığını belirtti.

''Ana hedeflerimizden biri de bölgesel nitelikli bir internet sitesi oluşturabilmek'' diyen Sabancı, hedeflerini Türkiye'de olduğu gibi global arenada lider bir yeni medya şirketi olmak şeklinde açıkladı.

Bunun büyük bir hedef olduğunu anlatan Sabancı, şöyle konuştu: "Bunun için de çok çalışacağız. Bundan önceki adımımız 3 yıl içinde bölgenin lider internet şirketi olarak TME'ye katma değer sağlamak''

Sabancı, konuşmasında, ''Bu dev yatırımla Polonya, Macaristan, Litvanya ile Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Belarus ve Kazakistan'da faaliyet gösteren TME, Hürriyet bünyesine katılmış bulunuyor'' dedi.

TME'nin yayınları hakkında da bilgi veren Sabancı, bu tür bir reklam yayıncılığının Türkiye'de bulunmadığını, yayınların tamamına yakınının reklamdan oluştuğunu ve bu yayınların parayla satıldığını aktardı. Bu yayınlarda insan kaynakları, otomotiv ve emlak sektörlerinin ön plana çıktığını ifade eden Sabancı, bu sektörlerin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Vuslat Doğan Sabancı, TME'nin dünyanın en hızlı büyüyen medya coğrafyasında yer aldığını, 2003-2006 yılları arasında ortalama yıllık reklam büyümesinin Ukrayna'da yüzde 37, Rusya'da yüzde 32, Türkiye'de yüzde 27, Polonya'da yüzde 17, Hırvatistan'da yüzde 15, Macaristan'da yüzde 12, Batı Avrupa'da ise yüzde 2,5 olduğunu anlattı.

TME ile birlikte Hürriyet'in toplam gelirlerinin yüzde 35'inin kaynağının yurt dışından geleceğini ifade eden Sabancı, Hürriyet'in bu dış yatırımının hem Türkiye hem de TME'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkeler açısından farklı bir önem taşıdığını bildirdi.

TME bünyesinde 254 günlük gazete ve haftalık dergi bulunduğunu anlatan Sabancı, bu yayınların içinde 23 güçlü marka ve 13 web sitesinin yer aldığını söyledi.

Vuslat Sabancı, bu tür yayınları Türkiye'ye getirmeyi düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine, Hürriyet olarak seri ilanları gazeteden ayırdıklarını hatırlatarak, ''Dergi formatında da belki çıkarabiliriz'' dedi.

Vuslat Doğan Sabancı, satın alma ile şirketin finansal olarak yüzde 50 büyüdüğünü, gelirlerinin yüzde 35-40'ının yurt dışından yineleyerek bu tür bir pazara günlük gazeteyle girmenin çok güç olduğunu, bu yüzden böyle bir yatırım yaptıklarını, satın alma için 10 aydır sabırla uğraştıklarını söyledi.

Sabancı, "2007'de yeni satın almalar olup olmayacağına" ilişkin bir soru üzerine, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Romanya'daki fırsatları araştırdıklarını, özellikle internet alanına yoğunlaştıklarını belirterek, ''Satın almayı internet alanında göreceksiniz'' diye konuştu.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de Hürriyetin bugün geldiği noktanın artık küresel bir medya olmaya başlayacağı bir döneminde işareti olduğunu söyledi. Sadece Hürriyetin tarihin değil Türk medya tarihinde de çok önemli bir başlangıç noktası işaret ettiğini belirten Özkök, "Dünyada başka ülkelerin Türkiye'ye yatırım yaptığı bir dönemde biz de dışarıya yatırım yapıyoruz bu da bölgedeki gelişmeler açısından önem taşıyacak" dedi.

(CHT-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title