Haberler

Hayvan Kemiklerini Sanata Dönüştürüyorlar

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli resim ve tarih öğretmeni çift, hayvan kemiklerini çeşitli aşamalardan geçirerek, çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürüyor.

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli resim ve tarih öğretmeni çift, hayvan kemiklerini çeşitli aşamalardan geçirerek, çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürüyor.

Kasaptan aldıkları kemikleri tespihten duvar ve masa süslerine kadar birçok hediyelik eşyaya dönüştüren çiftin eserleri Türkiye genelinden talep görüyor.

Çarşı Mahallesi'nde yaşayan emekli resim öğretmeni Nesibe ve eşi emekli tarih öğretmeni Aytekin Sözen, emekli olduktan sonra hayvan kemiklerinden süs eşyası yapmaya karar verdi.

Yaklaşık 4 ay önce kendilerine ait bir atölye kuran çift, birbirlerinin mesleki bilgilerini bütünleştirip Osmanlı kültürünü minyatür sanatıyla kemik üzerine yansıttı.

Haftanın belirli günleri ilçedeki kasaplara giden çift, aldıkları kemikleri önce marangozda ardından da atölyelerinde çeşitli aşamalardan geçirerek tespih, duvar ve masa süslerine dönüştürdü.

Sözen çiftinin yaptığı eşyalar beğenilince Türkiye genelinden de sipariş almaya başladı.

Nesibe Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, minyatür sanatına çok ilgi duyduğunu, İzmir'de kemik üzerine çeşitli figürler yapan arkadaşından esinlenerek bu sanatı kemikler üzerinde yapma fikrini eşiyle paylaştığını ve emekli olduktan sonra bu işe koyulduklarını anlattı.

"Kemik organik bir malzeme"

Osmanlı kültürüne çok ilgi duyduğunu aktaran Sözen, şöyle konuştu:

"Eşim de tarih öğretmeni olduğu için onun tarih kitaplarından o döneme ait giysiler, yaşam tarzları, duruşlar ve renkler alarak bunları kemiğin üzerine aktarmaya başladım. Olduğu gibi değil de oradan yola çıkarak, kendimce farklı bir yorum katarak çalışmalar yapmaya başladık. Eşimle birlikte bunu yapmak bambaşka bir keyif. Bana desteği çok önemli. Tarih öğretmeni olduğu içinde onun kaynaklarından çok fazla faydalanıyorum. Aynı zamanda onun tarih bilgisinden faydalanarak çalışmalarımı yönlendiriyorum. Haftanın belirli günleri birlikte kasaba gidiyoruz. Daha sonra gelip birlikte çalışıyoruz. Kemik organik bir malzeme. Hiçbir zararı yok. Aynı zamanda dayanıklı bir malzeme. Kaybolup gidecek bir nesnenin tekrar ekonomiye kazandırılması harika bir şey. İsimlik, tespih, boya şişeleri, takılar, duvar süsleri yapıyoruz. Hayal gücünüze bağlı olarak her şey yapabiliyoruz."

Aytekin Sözen ise kendi kültürlerinin sanatla anlatmak istediklerini, emekli olduktan sonra kahvehaneye gitmek yerine eşiyle el ele verip kendilerine bir uğraş sahası oluşturduklarını kaydetti.

Bunu hiçbir zaman ticari amaçlı olarak hayal etmediklerini, bir kültür projesi olarak düşündüklerini ifade eden Sözen, şunları söyledi:

"Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda büyüdük ve bu topraklara değer katmak istedik. Sonra bunun ticari bir boyutunun olduğunu, taleplerin olduğunu gördük. Yenipazar'dan ve dışarıdan talepler gelmeye başladı. Bu tür talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Asıl amacımız, bu topraklara değer kazandırmak, bu topraklardan kazandığımızı, bu topraklara geri vermek."

çifteğitimciemeklikemikminyatürsanat

Muhabir Ferdi Uzun

Redaktör Ramazan Ercan

Yayınlayan Ufuk Kırabalı

Kaynak: AA / Güncel

Yenipazar Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada? Lille elendi mi? Aston Villa-Lille UEFA Avrupa Konferans Ligi maçı sona erdi 18-19 Nisan GÜNCEL Akaryakıt Fiyatları! Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 18-19 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? OLY hangi takım? OLY açılımı ne? Fenerbahçe Olympiakos maçını şifresiz veren kanallar! Fenerbahçe Olympiakos maçını hangi kanal veriyor? Survivor bugün yok mu, neden yok? Survivor yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? Survivor maçtan sonra yayınlanacak mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title