Haberler

Haşdi Şabi Komutanından Net Mesaj: İbadi İsterse Erbil'e İlerleriz

Güncelleme:

Haşdi Şabi'nin Kerkük Askeri Sorumlusu Ali Tahir, "Başbakan İbadi'nin talimat vermesi halinde Erbil'e doğru harekâta devam ederiz. Irak ordusu merkezi hükümetin 2003'teki sınırına ulaşmak istiyor. Siyasi alanda görüşmeler sürüyor." dedi.

Milliyet muhabirleri Namık Durukan ve Ünal Çam, operasyonların en çok konuşulan silahlı gücü olan Haşdi Şabi'nin Kerkük'ün dışında çok sıkı korunan karargâhına girdi. Tamamına yakını Türkmen olan karargahta Haşdi Şabi'nin Kerkük Askeri Sorumlusu Tahir, Milliyet ekibinin sorularını yanıtladı.

İşte o röportaj:

"BARZANİ TALEPLERİ REDDEDİNCE HAREKETE GEÇİLDİ"

Kerkük'te neler yaşandı?

"Başbakanımız Haydar el İbadi, bir savaş yaşanmasını istemediği için Kürt yönetimine süre verdi. Taleplerin kabul edilmemesi halinde operasyon yapılacağını açıkladı. Barzani, talepleri reddetti. Bu nedenle Kerkük'te kanunun uygulanması için harekete geçildi. Büyük bir askeri güçle harekete geçileceği Kürt yönetimine bildirildi. Çekilmediler. Üç gün süre verildi, ancak bu sürede merkezi hükümetin taleplerini bir kez daha reddettiler. Bunun üzerine Kerkük'e doğru harekete geçtik. Kerkük'te güvenlik tam anlamıyla sağlandıktan sonra Başbakan İbadi'nin talimatıyla Haşdi Şabi güçleri olarak, Kerkük'ten çıkarak çevreye konuşlandık. Kerkük'te Haşdi Şabi kuvveti kalmadı. Kerkük'te şu anda polis teşkilatı ve Terörle Mücadele Grubu görev yapıyor. Kerkük çevresini Irak ordusu ve desteğindeki Haşdi Şabi koruyor. Merkezde polis güvenliği sağlıyor. Kerkük içinde Haşdi Şabi adına çalıştığını belirten çete grupları var. Bunların bizimle ilgisi yok. Bunlara yönelik operasyonlar yaptık ve 10 kişiyi yakaladık."

"HAŞDİ ŞABİ'DE Şİİ, SÜNNİ, TÜRKMEN, ARAP, KÜRT BİR ARADAYIZ"

Altunköprü'yü nasıl aldınız?

Altunköprü'yü 4 saatte aldık. Kerkük'te olduğu gibi yarım saatlik bir çatışma yaşandı. Peşmerge geri çekilince biz Altunköprü kasabasına girdik.

Haşdi Şabi'de Arapların yanı sıra Türkmen ve Kürtler de var mı?

Haşdi Şabi'inin kuruluşunda yalnız Şiiler yer aldı. Daha sonra Sünniler, Türkmenlerin yanı sıra diğerleri görev almak için gönüllü katıldı. Şimdi Haşdi Şabi'de görev alanların bir bölümü Sünni Araplar. Şu anda Şii, Sünni Araplar, Türkmen ve Kürtler bir aradayız.

"KERKÜK'TE HERKES EŞİT TEMSİL EDİLECEK"

Kerkük'te bundan sonra nasıl bir düzen kurulacak?

Kerkük'te ortak bir yönetim oluşturulması için görüşmeler yapılıyor. Eskiden Kürtler yüzde 90 oranında yönetimdeydi. Yüzde 10 diğer gruplardan oluşuyordu. Şimdi Arap, Kürt, Türkmen ve Hıristiyanlar eşit temsil edilecek.


"TALİMAT YETER, ERBİL'E YÜRÜRÜZ"

Haşdi Şabi daha ne kadar ilerleyecek?

Biz şu an Kerkük ve çevresinde konuşlanmış durumdayız. Başbakan İbadi'nin talimat vermesi halinde Erbil'e doğru harekâta devam ederiz. Irak ordusu merkezi hükümetin 2003'teki sınırına ulaşmak istiyor. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Siyasi alanda görüşmeler sürüyor. Haşdi Şabi, Irak ordusu ile birlikte DAEŞ'in işgal ettiği bölgeleri kontrol ediyor. Özellikle Havice bölgesinde Haşdi Şabi kuvvetleri yoğun bulunuyor. Kürt bölgelerinde daha çok Irak ordusu kuvvetleri bulunuyor.

Kerkük'ten göç etmeye çalışanları geri çevirdiniz?

Kürt mahallelerine de girdik. Kürt mahallesinden Süleymaniye ve Erbil'e kaçan aileleri geri dönmeye ikna ettik. Biz onlara, 'Sizle kardeşiz, birlikteyiz. Bir şeyler yaşandı, siyasiler yanlış yaptı. Biz sizlerin evlerinizi terk etmesini istemiyoruz. Biz sizleri koruruz' diyerek evlerine dönmeye ikna ettik.

"ŞU AN DURUM NORMAL"

Kerkük'te sizlere yönelik saldırı var mı?

Kerkük'e girdiğimiz ilk günlerde bir kaç saldırı oldu. Ancak şimdi durum normal. Bir sıkıntı yaşanmıyor. Bizim Arap, Kürt, Sünni kardeşlerimiz var. Onlarla kardeşçe yaşıyoruz. Mesela ben bir Türkmenim. Haşdi Şabi'de diğerleri hangi pozisyondaysa biz de onlarla aynı durumdayız.

"PKK KERKÜK'TE NE ARIYOR?"

Kerkük'e girdikten sonra Kürt bayraklarını, çatışmalarda ölen peşmergelerin ve eski Cumhurbaşkanı Talabani'nin fotoğraflarını ve peşmerge heykelini kaldırmadınız.

"Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim amacımız kanuna aykırı hareket edenlerle. Mesela Kerkük'te PKK'lılar vardı. PKK'nın ne işi var Kerkük'te? Ancak Talabani bizim ülkenin bir dönemler Cumhurbaşkanı'ydı. Kerkük'te caddelere ve yollara asılan çatışmalarda yaşamını yitiren peşmergelerin fotoğrafları var. Onlar şehittirler. DAEŞ'e karşı peşmergeyle birlikte savaştık. Haşdi Şabi ile peşmergelerden birlikte şehit olan var. Peşmerge heykeli de kalacak. Bunlar bu memleket için kan verdiler. Kürdistan, Kürt bayrağı da bir bayraktır. Türkmenlerin ve diğer partilerin de var. Ancak hükümete ait resmi daireler ve kurumlarda sadece Irak bayrağı asılacak." (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Kerkük Erbil Irak Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
title