Haberler

Habur Sınır Kapısı'nda Akaryakıt Sevkıyatı Durdu

Şırnak'ın Silopi İlçesi Yakınlarında Bulunan Habur Sınır Kapısı'nda, Akaryakıt Sevkıyatının Durdurulmasının Ardından Uzun Kuyruklar Oluştu.

Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'nda, akaryakıt sevkıyatının durdurulmasının ardından uzun kuyruklar oluştu.

Irak hükümeti, aldığı bir kararla işlenmiş et ve tavuk mamullerinin ülkeye girişini yasakladıktan sonra bu kez de akaryakıt sevkıyatı durduruldu. Konuyla ilgili Irak Milli Petrol Şirketi SOMO, Irak'a petrol ürünleri ihracatı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarının yeni sözleşme taleplerini kabul etmeyerek, SOMO Genel Müdürü Dr. Fallah Alamri imzasıyla bir yazı göndermişti. Firmalara gönderilen yazıda, ''Bahse konu kontratlar sona ermiştir, ancak Türkiye üzerinden Irak'a petrol ürünü sevkıyatına devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerdeki ilgili yetkililerle temasta bulununuz'' denilmişti. Bunun üzerine Habur Sınır Kapısı üzerinden yapılan akaryakıt sevkıyatı gece yarısı durduruldu. Sevkıyatın durdurulmasının ardından zor durumda kalan tanker şoförleri duruma tepki göstererek, yetkililere "Neden daha önce bildirmediniz?" diyerek sitemde bulundu. 10 gündür kuyrukta beklediğini söyleyen tanker şoförlerinden Yavuz Maden, sevkıyatın durdurulmasına bir anlam veremediğini belirterek, "Sınır kapısının kapatılacağını buraya geldiğimizde anladık. Çok zor durumda kaldık. Ne yapacağımız bilmiyoruz. Artık geri dönme şansımız da yok, ya burada kalacağız ya da karşı tarafa geçeceğiz. Yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

Şoför Mehmet Nadir ise, yıllardır Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmak istediğini, sevkıyatı da bu yüzden durduklarını öne sürdü. Nadir, "Uzun zamandır Habur Sınır Kapısı'nı kapatmak istiyorlar. Önce et ve süt ürünlerini yasakladılar, şimdi ise akaryakıt sevkıyatını durdurdular. Öyle sanıyorum ki, çok yakında Habur Sınır Kapısı'nı tamamen kapatacaklar. Habur Sınır Kapısı kapatılırsa sadece Silopi halkı değil, bütün Güneydoğu halkı etkilenir; çünkü bu sınır kapısı üzerinden binlerce kişi ailesini geçindiriyor. Habur kapatılırsa Güneydoğu halkı adeta öldürülmüş olur. Çalışan şoförlerin yüzde 80'i borç altında yüzüyor. Irak tarafına para kazanmak için gidiyorlar. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz" diye konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Selahattin Aparı, Habur Sınır Kapısı'nın asla kapatılmayacağını, Şubat ayından sonra sevkıyatın tekrar başlayacağını söyledi. Sevkıyatların bu dönemlerde durmasında bir sıkıntı olmadığını ifade eden Aparı, yeni yapılacak sözleşmeden sonra sevkıyatların tekrar başlayacağını kaydetti.

(MD-EST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title