Haberler

Uzanlar Hakkında 'Dolandırıcılık'tan İddianame

Genç Parti (Gp) Genel Başkanı Cem Uzan, Babası Kemal Uzan, Kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan(akay), Amcaları Yavuz Uzan ve Bahattin Uzan'ın da Aralarında Bulunduğu 33 Kişi Hakkında, 'Suç İşlemek İçin Örgüt Kurmak ve Bu Örgüte Üye Olmak', 'Zimmet', 'Nitelikli Dolandırıcılık' ve 'Devlete Karşı Dolandırıcılık' Suçlarından İddianame Hazırlandı.

Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan(Akay), amcaları Yavuz Uzan ve Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 33 kişi hakkında, ''suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak'', ''zimmet'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlarından iddianame hazırlandı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen fezlekeyi inceleyen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fethi Tosun, soruşturmayı tamamladı.

Fezlekede çeşitli eksiklikler bulunduğa ve soruşturma dosyasının 5 yıla yakın bir zamandır Şişli Cumhuriyet Başsavcılığında beklediğine dikkat çekilen iddianamede, zaman aşımı süresinin dolması yaklaştığından dosyanın iade edilmeden eksikliklerin bir ay gibi kısa bir sürede tamamlanmasına çalışıldığı belirtildi.

71 sayfadan oluşan iddianamede, suç konusu olduğu iddia edilen işlemler ayrıntılarıyla anlatılarak, İmarbank Off-Shore Limited Şirketine 1 Ocak 2003 ile 3 Temmuz 2003 tarihleri arasında 31 bin 331 mağdurun toplam 410 milyon 495 bin 126 YTL, 16 milyon 53 bin 828 dolar ve 5 milyon 503 bin 430 Avro, bin 113 mağdurun 33 milyon 318 bin 692 YTL, 78 müştekinin de 4 milyon 111 bin 594 YTL yatırdığı bildirildi.

Şüphelilerin, toplam 32 bin 444 mağdur ve 78 müştekiden toplanan bu paraları, kredi adı altında Uzan Grubu firmalara aktararak ve geri ödemeyerek dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen iddianamede, Uzan ailesi üyelerinin kaçmaya karar vermeleri üzerine şüphelilerin, 3 Haziran ile 3 Temmuz 2003'te bu mağdurlardan 10 bin 153'ünün paralarını İmarbank Off-Shore Limited'den İmar Bankası T.A.Ş mevduatına dönüştürdüklerine dikkat çekildi.

İddianamede, bu işlemle, mağdurların paralarının, TMSF güvencesine sokularak ödettirilmesinin ve Uzan ailesine karşı mudilerde husumet oluşmasının engellenmesinin amaçlandığı ve bu işlemin devlete karşı ''dolandırıcılık'' suçunu oluşturduğu vurgulanarak, İmarbank Off-Shore Limited'deki paraların çeşitli yöntemlerle Uzan Grubu firmalara aktarılıp kullanılmasıyla da ''zimmet'' suçunun oluştuğu belirtildi.

Bu mahkumiyet kararının Yargıtay 7. Ceza Dairesince onaylandığı hatırlatılan iddianamede, şu görüşlere yer verildi:

''Bu suç örgütünün ana merkezi İmar Bankası, yan kolları da İmarbank Off-Shore Limited ve resmiyette kredi verilmiş görüntüsü yaratılmak için kurulmuş 230'un üzerindeki Uzan Grubu şirketleridir.

Bu örgütün yan kolu olan Uzan Grubu şirketlerden kredi adı altında, paraların aktarılması için kurulan 87 şirkette yönetici olan, aktarılan ve zimmete geçirilen paraların tamamı kendisine, babasına, kardeşlerine ve yakın akrabalarına giden bir şüphelinin, bankadaki görevinden ayrılması nedeniyle, bu suç örgütünün dışında tutulup, işlenen suçlardan sorumlu olamayacağının kabulü hem hukuk olarak, hem de vicdani olarak toplumun adalet beklentisini karşılamayacaktır.''

Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın, ''suç işlemek için örgüt kurmak'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlarından 9 ile 31'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, aynı kişilerin ''zimmet'' suçundan ayrıca 21'er yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istendi.

Ayşegül Uzan Akay'ın da aralarında bulunduğu 21 şüphelinin, ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'', ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlarından 8 ile 28'er yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, bu kişilerin de ''zimmet'' suçundan 21'er yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılmaları talebinde bulunuldu.

İddianamede, diğer 8 sanığın da ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''devlete karşı dolandırıcılık'' suçlarından 7 ile 25'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title