Haberler

Ünlü: Besilik Hayvan İthalalatı Şart

Kayseri Ticaret Borsası (KTB ) Başkanı Şaban Ünlü, besi yemlerinin ve damızlık hayvanın pahalı oluşu nedeniyle ithal hayvan söylentilerinin gündeme geldiğini belirterek, "Besiciler yetiştirdiği hayvanın yerine yenisi koyamayacağı için kestirmiyor.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB ) Başkanı Şaban Ünlü, besi yemlerinin ve damızlık hayvanın pahalı oluşu nedeniyle ithal hayvan söylentilerinin gündeme geldiğini belirterek, "Besiciler yetiştirdiği hayvanın yerine yenisi koyamayacağı için kestirmiyor. Bu nedenle besilik hayvan ithalatı belirli bir miktarda şart" dedi.

Hayvancılık konusunda yaşanan son gelişmelerin  ithal hayvan söylentisini yeniden gündeme getirdiğine dikkati çeken KTB Başkanı Şaban Ünlü, "Şu an kesimlik hayvan sayımız yeterli miktarlardadır. Ancak besici şuan 17-17.5 TL aralığında kesime hayvan teslim ettiği takdirde bunların yerine kilosu 10-11 TL'den canlı hayvan almalı ki  zarar etmesin. Bunun içinde ithalatın besilik hayvan için açılması, besici ahırda yetişmiş malının yerine yenisini koyamayacağı için kestirmiyor. Çünkü besici şu an pazarda besilik hayvan bulamamaktadır. Bulsa bile besilik erkek sığırın kilosu 12-13.5 TL arasındadır. Besici bu fiyattan ahırına büyükbaş hayvan koyarsa etin fiyatı da 20 TL 'yi geçer" diye konuştu.  Ünlü, sektörle ilgili endişelerini ve çözüm yollarını şöyle dile getirdi:

"Sektörün temel sorunu damızlık hayvanın ve besi yemlerinin pahalı olmasıdır. Girdi maliyetlerinin pahalı olması zararın en büyük nedenidir. Damızlık ve dişi hayvan kesiminin önüne geçilmesi gerekmektedir. Damızlık dişi dengesi bozulduğu takdirde beslenecek hayvan bulunamayacaktır. Bundan dolayı damızlık hayvanların kesilmesinin önlenmesi için buzağıya ödenen primlerinin artırılması, süt fiyatının daha da fazla desteklenmesi gerekir. Besilik hayvan ithalatı göz önüne alınmazsa, ilerde mevcut besili hayvanlar kesilince arkası gelmediği için ette büyük sıkıntı doğacaktır. O zaman ithal et ve kesimlik kasaplık hayvan ithalatına mecbur kalınır. Bu dengeyi kaybetmememiz için besilik hayvanın belli bir miktarda ithalatının vazgeçilmez olduğunun kanaatindeyiz." - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şaban Ünlü Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title