Haberler

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'dan "Arka Bahçe" Çıkışı

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplumsal olaylarda sorunun masada çözülmesini istedikleri için 'hükümet' yanlısı olarak görülmekten yakındı.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplumsal olaylarda sorunun masada çözülmesini istedikleri için 'hükümet' yanlısı olarak görülmekten yakındı. Kumlu, "Türk-İş topluluğu, herhangi siyasi partinin arka bahçesi ya da yandaşı olma imkanını o yöneticilere vermez, yaptırmaz" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı şube başkan ve yöneticiler ile birlikte, TÜRK-İŞ Adana Bölge Temsilciliği Hüseyin Ulukan Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Burada konuşan Kumlu, sözlerine Afyon'da meydana gelen patlamada hayatı kaybeden şehitlere ve İzmir'de batan gemide yaşamını yitiren 60'a yakın mülteciye Allahtan rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyerek başladı.

Türkiye'de çalışma hayatının yanı sıra birlik ve beraberlik konusunda da sıkıntıların olduğunu söyleyen Kumlu, " Türkiye'de barışın, birlik ve beraberliğin olması gereken çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Özellikle siyasi parti liderlerinin, gerek iktidarın, gerekse muhalefet ve ana muhalefet genel başkanlarının da birbirlerine karşı tutum ve davranışlarının bizleri rahatsız ediyor" dedi.

Kumlu, sıkça tartışılan kıdem tazminatı konusuna değinerek, bakanların sık sık bu konuda açıklama yapmasından yakınarak, "Kıdem tazminatı fona dönüştürülüyor ya da kıdem tazminatı kaldırılıyor dediğimiz an iş yerlerinde bir huzursuzluk başlıyor. Gülüp, geçin arkadaşlar. O zaman basın toplantısında da demiştik, bizden duymadığınız hiçbir şeye inanmayın" diye konuştu.

"BAŞBAKAN İSTEMEDİ"

Kıdem tazminatının gündeme getirilse bile parlamentonun Ekim'de açılacağını hatırlatan Kumlu, "Parlamento açılacak, meclise gelecek, komisyonlarda görüşülecek, sonra yasalaşması da 2013'ün ne zamanına denk gelir bilemiyoruz. Biz biliyoruz ki özellikle Başbakan Erdoğan, kıdem tazminatının Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirilmemesi için talimat verdi. Ancak son bayramda sayın Başbakan'a sorulduğunda 'kıdem tazminatı gündemimizde yok' dedi. Kıdem tazminatını taraflar görüşmeden işçi ve işveren konfederasyonları getirmeden biz gündeme almayız dedi. Ama pişirilip pişirilip önümüze getirildiği zaman arkadaşlarımız rahatsız oluyor. Bu konuda hiç kimse rahatsız olmasın" şeklinde konuştu.

Kumlu, toplu iş ilişkileri yasa tasarısını şube başkanlarıyla görüştüğünü ve yeni örgütlenip de yetki bekledikleri iş yerlerinin olup olmadığını sorduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Şuan zannediyorum ki bini geçen iş yerlerinde yetki alamadığımız 200-250 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş ilişkileri yasa tasarısı çıkmadığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şubat ayından bu yana yetki veremiyor. Tabi bunu Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik beyin önceki bakanlığı döneminde bir sürü çalışmalarımız oldu. Sonra o gitti Ömer Dinçer Bey geldi onunla da bir çalışmamız oldu. Sonrasında Faruk Bey tekrar geldi ve belli bir noktaya geldik ancak parlamento tatile girmeden Toplu iş ilişkileri yasa tasarını halledemedik. Bundan dolayı da aşağı yukarı 8 aydır, özellikle de yeni örgütlenilen yerlerde daha sıkıntılar çıkmaya başladı. Özel sektörde çalıma yapıyorsunuz üye ediniyorsunuz, ama bakanlık yetki vermediği zaman işine son vermelerle karşılaşıyorsunuz"

İşçi ve işveren konfederasyonları olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen Kumlu, görüşmeler neticesinde "Önce Başbakan ile görüşün, sonra bu yetkilerin önünü açalım. Parlamento açıldıktan sonra da bu yasa tasarısını bir an evvel görüşüp yasa çıkarmaya çalışalım" yanıtı aldıklarını söyledi.

"TÜRK-İŞ SİYASİ PARTİLERİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR"

Kumlu, Türk-İş olarak en çok sıkıntı yaşadıkları konulardan birinin de siyasi partilerle anılmak olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye yanıyor bu Türk-İş Başkanı, yöneticileri niye oturuyor arkadaş diyorlar. Bir şeyi yaparken neticesini iyi değerlendirmek zorundayız, bu ülke bizim başka ülke yok. Masada konuşmayınca, görüşmeyince sorunları nasıl çözeceğiz? Uzlaşmacı sendikacılar, bizi hükümetin arka bahçesi olarak görüyorlar. Hepinizin bir dünya görüşü var. Biz bu iktidarı destekleyen yöneticiler olabiliriz başka siyasi görüşte olan insanlarda olabiliriz ama Türk - İş topluluğu herhangi siyasi partinin arka bahçesi ya da yandaşı olma imkanını o yöneticilere vermez, yaptırmaz. ama maalesef adı çıkana kadar canı çıksın derler ya o hesap. Bunlar Ak Partililer, seslenmiyorlar diyorlar. Arkadaşlara dedim ki Türk-İş olarak bu güne kadar basın toplantılarında hükümete neler dedik bir çıkartalım. Ben genel başkan olduktan sonra hükümete en ağır eleştirileri getirdim. Ama maalesef bunu anlatamıyoruz." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kumlu Türkiye Türk İş Politika Güncel Haberler

title