Haberler

Türk Aksakallar Bursa'ya Hayran Kaldı

Türk Keneşi Aksakallar heyeti Bursa'yı ziyaret etti.

Türk Keneşi Aksakallar heyeti Bursa'yı ziyaret etti.

Türk Keneşi (Konseyi), 2013 yılı Türk dünyası kültür başkenti olan Eskişehir'de cuma günü yaptığı 6. toplantının ardından hafta sonu Bursa'ya geldi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'dan temsilcilerin olduğu Türk Keneşi'nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen temsil ediyor.

Heyetin Bursa ziyaretinde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'i Başdanışman Murat Yılmaz temsil etti. Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta'nın rehberliğinde şehrin tarihi ve turistik mekanlarını gezen heyet, Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'ya hayran kaldı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türk Keneşi heyetine akşam yemeği verdi. Karaloğlu, "Bursa, Osmanlı'nın kuruluş başşehridir. Osmanlı'nın beylikten devlete, devletten imparatorluğa geçtiği başkenttir. Bursa aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da Mudanya mütarekesi ile çok önemli bir rol oynamıştır. Onun için biz deriz ki, Bursa kuruluştan kurtuluşa bu milletin geleceğinde çok önemli rol oynamıştır. Türk dünyası için bu kadar çok şey ifade eden bir şehirde, bugün Aksakallar heyetini ağırlamaktan büyük bir onur duyduğumu ifade edeyim. İnşallah sizin yapacağınız çalışmalar, alacağınız kararlar, Türk dünyasında ki ilişkilerin gelişmesine ciddi katkı sunar" dedi.

"TÜRKLERİN KURDUĞU EN KALICI İMPARATORLUK"

Türk Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı ise, "Osmanlı'nın ilk payitahtı Bursa'dır. Osmanlı, Türklerin kurduğu en büyük imparatorluk olmasa bile en kalıcı imparatorluktur. Burada çeşitli Türk kabilelerini devletler halinde temsil ediyoruz. Kırgızlar, Kazaklar, Azerbaycanlılar var aramızda. Osmanlı'nın kuruluşunda bütün bu halkların ataları yer aldı. Hatta Kırgızların şehitliği var İznik yakınlarında. Kılıçarslan İznik'i alırken Kırgız askerlerinden de yararlanmış. Bütün bu olaylar Bursa etrafında olmuştur. Bu bakımdan bizim Bursa'da toplanmamızın büyük bir anlamı vardır" ifadelerini kullandı.

Vali Karaloğlu, Genel Sekreter Akıncı'ya İznik çinisi hediye etti. Akıncı ise Karaloğlu'na Türk Keneşi rozeti ile Türk dünyasını temsil eden ay yıldızlı mavi bayrak takdim etti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Vali Karaloğlu Halil Akıncı İznik Politika Güncel Haberler

title