Haberler

Sırbistan'daki Arnavut Askerleri Anıtı Tartışması

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan'ın güneyinde yer alan Preşeva kentinde eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına yapılan anıtın...

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Sırbistan'ın güneyinde yer alan Preşeva kentinde eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına yapılan anıtın Sırp yetkililerce kaldırılmak istenmesine tepkili olan Arnavutların temsilcileriyle görüştü.

Haşim Taçi'nin, Preşeva kentinden gelen Arnavut temsilcilerle başkent Priştine'de yaptığı görüşmede, Preşeva Vadisi'nde yaşanan son gelişmelerin ele alındığını bildirildi.

Başbakan Taçi, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'le yarın Bürksel'de yapacağı görüşmede Preşeva'daki sorunu da gündeme getirmesinin istendiğini ifade etti. Taçi, "böyle bir girişimin Brüksel tarafından onaylanacağını düşünmediğini ve bunun başka bir ülkenin iç işlerine karışmak şeklinde de algılanabileceğini" anlattı.

Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin iki ülke ve burada yaşayan tüm vatandaşların yararına olduğunu belirten Taçi,

"İlişkilerin düzelmesi her şeyden önce iki halkın yararınadır" dedi.

Haşim Taçi, bu yaklaşımın Kosova'da yaşayan Sırpların olduğu gibi Sırbistan'da, Preşeva Vadisi'nde yaşayan Arnavutların da daha iyi muamele görmesine yardımcı olacağını belirtti.

Sırbistan hükümetinin Preşeva'daki anıtın kaldırılmasına yönelik tavrı nedeniyle gerginleşen duruma da değinen Taçi, "Dünyada tüm demokratik ülkeler, tüm halkların kültürel ve tarihi mirasını korumakla yükümlüdür. Bu standardın, Kosova'da uygulandığı gibi Sırbistan tarafından da uygulanmasını bekliyoruz" dedi.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, tüm sorunların çözülmesi için diyalog yolunun seçilmesi gerektiğini vurguladı.

"Preşevo Vadisi" olarak bilinen ve Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Sırbistan'ın güneyindeki bölgede, 1999-2001 arasında Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile silahlı Arnavut milliyetçiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bölgedeki çatışmalar, uluslararası örgütlerin müdahalesi sonucu durdurulmuştu. Arnavut yetkililer, çatışmalarda hayatını kaybedenler anısına belediye binası önüne 11 Ekim 2012 tarihinde anıt dikmişti. Anıta tepki gösteren Sırbistan yetkilileri, anıtın yerel yetkililer tarafından kaldırılmasını istemiş, aksi takdirde kendilerini yıkacağını açıklamıştı.

Muhabir: Arben Raşit - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - PRİŞTİNE

Kaynak: AA / Güncel

Slobodan Miloşeviç Haşim Taçi Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title