Haberler

"Oyma Saz" Teknolojiye Direniyor

Dut ağacının oyularak yaklaşık iki yıl bekletildikten sonra bağlama haline getirilmesinin uzun sürmesi nedeniyle günümüzde oyma saz yerine yaprak saz üretimi tercih ediliyor Saz Ustası Hamzaoğlu: ''Saz teknesi bir iki sene kurutulduktan sonra saz haline getiriliyor, seri üretimde yaprak sazdan ayda 200 300 adet üretilebiliyor''

KAMİL YILMAZ - GÜLTEKİN YETGİN - Anadolu'da en yaygın kullanılan enstrümanlardan bağlama, iyi ses çıkarması için dut ağacının oyulup, yaklaşık iki yıl kurutulmasıyla yapılıyor. Sürenin uzun olması nedeniyle günümüzde oyma bağlama yerine yaprak bağlama imalatı tercih ediliyor.

Görele ilçesi Çavuşlu beldesinde 40 yıldır saz imal eden Metin Hamzaoğlu, AA muhabirine, oyma bağlama yapmanın zor olduğunu, bu işi çok az kişinin yaptığını söyledi.

Oyma bağlama imalatının Türkiye'de giderek azaldığını dile getireh Hamzaoğlu, "Ben bu işe 10 yaşımda başladım. Sazın tipini vermek çok önemli. Kalıbını başkalarına verdiğimiz halde aynı tipi yapamıyorlar. Babam bana '10-15 yılda bir usta ancak yetişir' diyordu, ben de babama 'sap takacaksın, 10 senelik ne işi var' diyordum. Şimdi babam 10 deseydi ben 15 derdim" dedi.

Bağlama yapılacak ağacın kesme yönü, kesim zamanı ve kurutma şekillerinin önemli olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağaç ne kadar kuru olursa o kadar kaliteli olur. Bağlama yaş ağaçtan yapılınca bozuluyor. Genelde oyma saz dut ağacından yapılır. Sazın teknesi oyulur ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra sap ve teller takılarak saz haline getirilir. Saz haline getirme bir veya iki ay sürüyor. Yaprak saz ise parça parça eklenerek kısa sürede yapılabiliyor. Oyma sazda ise tam tersi uzun bir süre söz konusu. Saz teknesi bir iki sene kurutulduktan sonra saz haline getiriliyor, seri üretimde yaprak sazdan ayda 200-300 adet üretilebiliyor. Oyma saz para kazandırmıyor. Ağacı oyayım saz yapayım diye bir şey yok. Elde oyma hemen hemen bitmek üzeredir."

Avrupa'ya saz satıyor

Hamzaoğlu, oyma sazı sipariş üzerine yaptıklarını ve Avrupa ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerine sattıklarını belirterek, "Ankara, İstanbul, İzmir gibi illere satıyoruz. Fiyatı bin liradan başlıyor, iki bin liraya kadar çıkıyor. Oyma saza rağbet edip de bizi tanımayan yoktur" diye konuştu.

Türkiye'nin en iyi sanatçılarına bağlama yaptığını dile getiren Hamzaoğlu, "Amcamın İstanbul Kasımpaşa'da saz dükkanı vardı. Tabi büyük sanatçılar amcamın yanına gider gelirdi. Amcamın dükkanında satılan oyma sazların teknelerini ben yapardım" ifadelerini kullandı. - Giresun

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title